Zaredale krađe u vikendicama: "Svašta znaju ukrasti - vino, suhomesnate proizvode..."

13.11.2022.

07:05

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/HRT/R.S.

Lopovi ne biraju i kradu sve što stignu (ilustracija)

Lopovi ne biraju i kradu sve što stignu (ilustracija)

Foto: rawf8/Shutterstock / HRT

Proteklih dana zaredale su krađe u vikendicama u kontinentalnoj Hrvatskoj. Iako lopovi često budu uhićeni, policija moli građane da pripaze na svoju imovinu. Posebno su na meti lopova stariji i nemoćni koji žive u zaseocima.

Od raznih alata, motornih pila pa do suhomesnatih proizvoda i vina, u zagorskim domovima i kletima lopovi ne biraju i kradu sve što stignu.


- Na sreću nemamo organiziranih skupina koje bi se profesionalno bavile krađama, više nam se događa dok osobe prilikom prikupljanja sekundarnih sirovina, nuđenja pomoći koriste priliku i ulaze u domove, za Dnevnik HRT-a rekao je Mario Medenjak iz PU varaždinske. 


Marinko Đuras iz Tužnog dobro pazi na svoju djedovinu jer obitelj je godinama ulagala u oazu na vrhu brežuljka.


- Normalna stvar, sve se zaključa, pogledam i dva puta ložišta da se slučajno ne bi nešto zapalilo. Svašta se zna dogoditi, svašta znaju ukrasti, vino, suhomesnate proizvode, kazao je Đuras.


Provaljuje se u nekretnine, iskorištava neopreznost građana. Nažalost, nerijetko su na meti stariji i nemoćni poput gospodina Stojka kojeg su prije nekoliko godina opljačkala tri muškarca.


- Kako sam se branio, tako sam si ozlijedio ruku, nije lako bilo, požalio se Juraj Stojko.

Osim zaključavanja ili videonadzora važno je održavanje dobrosusjedskih odnosa.


- Jedan drugome pazimo, to je jedino kako se možemo čuvati, ako se nešto sumnjivo događa, dojavimo, istaknuo je Josip Mežnarić iz Vidovca.


Ako ste opljačkani, policija apelira da se pridržavate važnih savjeta.


- Da pokušaju biti staloženi, smireni, da što prije nazovu policiju, da se što manje kreću po stanu, kući, da ništa ne diraju, ali i da razmisle koji bi to bio podatak koji bi doveo policiju do počinitelja, rekao je Medenjak.


Ohrabruje informacija da su nerijetko otuđeni predmeti pronađeni, a lopovi uhićeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!