11:37 / 06.01.2020.

Autor: Hina

Čestitke Milanoviću iz inozemstva

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Američko veleposlanstvo i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel čestitali Zoranu Milanoviću na pobjedi na predsjedničkim izborima.
Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj čestitalo je Zoranu Milanoviću na pobjedi na predsjedničkim izborima poručivši da je Hrvatska američki saveznik i prijatelj te da se veseli nastavku tog partnerstva i tijekom čitavog Milanovićeva predsjedničkog mandata.

Veleposlanstvo je napisalo da je Hrvatska "postojan prijatelj i saveznik SAD-a" te da dvije države crpe snagu iz zajedničkih vrijednosti i predanosti transatlantskoj sigurnosti, ekonomskoj suradnji i diverzifikaciji opskrbe energijom. 

- U potpunosti podržavamo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije i njezinu predanost euroatlantskoj budućnosti jugoistoka Europe, priopćilo je veleposlanstvo, dodavši i kako je zahvalno na posljednjih pet godina "bliske i produktivne suradnje" s dosadašnjom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Milanoviću je među prvima jučer čestitao i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, bivši belgijski premijer s lijevog centra. 

- Vjerujem da će Hrvatska pridonijeti razvoju Europske unije posebice tijekom prvog predsjedanja Vijećem Europske unije, napisao je u tvitu Michel.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Zoranu Milanoviću na izboru za predsjednika Hrvatske ističući pri tom kako očekuje da će on biti predsjednikom svih građana odnosno i Srba koji su za njega glasali. Priopćeno je i kako je poželio Milanoviću da se za vrijeme njegova mandata Hrvatska nastavi razvijati u miru na dobrobit njezinih građana te nastavi ići putem stabilnosti, ekonomskog razvoja i napretka.

Milanoviću je na izboru za novog predsjednika Hrvatske još u nedjelju navečer prvi čestitao predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izrazio je očekivanje da bi dvije zemlje trebale uskoro početi raditi na popravljanju odnosa BiH i Hrvatske.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je Milanoviću i izrazio vjeru u nastavak dobrih odnosa dviju država. Đukanović je naglasio da se raduje susretima s Milanovićem te nastavku uspješne suradnje Crne Gore i Hrvatske na  dobrobit građana obje države, kao i regije. Kazao je da je Milanovićeva privrženost Europi "veliko ohrabrenje za Crnu Goru kao lidera u pregovaračkom procesu s EU, kao i za sve zemlje Zapadnog Balkana, te poticaj da nastavimo s reformama".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!