U Lonjskom polju uginulo 58 goveda, dopunski testovi potvrdili da se radi o antraksu

15.07.2022.

11:37

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Nikola Cutuk / Pixsell

U Parku prirode Lonjsko polje u srpnju je, iz još neutvrđenih razloga, uginulo 58 goveda, izvijestila je sisačko-moslavačka policija.


U četvrtak su, ističu, zaprimili dojavu o većem broju uginulih goveda, kod mjesta Osekovo u Parku prirode Lonjsko polje.

Očevid su napravili u suradnji s veterinarskom inspekcijom Državnog inspektorata.

Do sada prikupljenim saznanjima utvrđeno je kako je, od početka srpnja do četvrtka, iz za sada neutvrđenih razloga, uginulo ukupno 58 goveda više vlasnika. 

Infektologinja Tonka Jozić Novinc iz OB Sisak za HRT je rekla kako se radi o mladom bolesniku koji je vlasnik poljoprivrednog imanja, bavi se uzgojem krava i konja, cijelo vrijeme je na poljoprivrednom domaćinstvu.

- Prije nekoliko tjedana počela mu je stoka ugibati, nekih 10-15 grla. Pozvana je odmah veterinarska služba koja je uzela jednu od crkotina na analizu, ali prve analize nisu potvrdile bacil antraksa. Kad sam pogledala bolesnika koji je jasna klinička slika bacila antraksa, stigla je i vijest s Veterinarskog fakulteta da su dopunskim testovima potvrdili da se radi o antraksu. Kod mladog bolesnika koji je radio sa životinjama, jasna je slika kožnog antraksa, simptomi su mu počeli sinoć, rekla je.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!