Četvrto izdanje Srca kornatskog

27.08.2022.

20:15

Autor: Ivona Ramadža Čolić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Četvrto izdanje Srca kornatskog

Četvrto izdanje Srca kornatskog

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Uoči 15. godišnjice kornatske tragedije vodički su vatrogasci, u spomen na stradale kolege, i ove godine organizirali natjecanje "Srce kornatsko". U spretnosti i brzini okušalo se 40-ak natjecatelja iz Hrvatske i Slovenije.

Tečno, spretno i brzo proći poligon - to im je zadaća. Pod punom opremom.

- Ta vježba je simulacija svega što mi radimo na poslu. Znači, standardne stvari koje mi moramo svaki dan obavljat prilikom težih intervencija, rekao je Matej Hren, JVP Grada Zagreba.

Četvrto je ovo izdanje Srca kornatskog. Natjecanja utemeljenog u sjećanje na najtragičniju vatrogasnu intervenciju u Hrvata.

- Zadnji dani u kolovozu su nama tu u ovom domu u našoj Županiji svima dosta, dosta teži. Prožeti emocijama. Petnaest godina je prošlo, svi se i dalje pitamo što se dogodilo, gdje je istina, kaže Matija-Karlo Valinčić, predsjednik DVD-a Vodice.

I nakon 15 godina dubok je ožiljak kornatske tragedije.

- Čak sam dao i kacigu jednu napraviti, oslikati sa tim kornatskim križevima. Mene osobno je ta tragedija jako, jako pogodila, rekao je Dalibor Bajić, JVP Grada Zagreba.

Braća su po vatri, ali svi ipak žele - pobijedit.

Nepisana im je zakleta: pomagati drugima. A za to moraju biti utrenirani. Uz fizičku važna je i psihička priprema. Jer valja biti hrabar, ali i pribran.

A ljudi koji nas spašavaju od vatre ponavljaju - najbolja protupožarna mjera je prevencije - "više pažnje manje požara."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!