Pulski roditelji traže da se gradski i privatni vrtići sufinanciraju u istoj mjeri

09.08.2023.

17:10

Autor: Marko Percan/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Tražimo da se gradski i privatni vrtići sufinanciraju u istoj mjeri - poruka je to koju su roditelji djece iz privatnih vrtića poslali danas na prosvjedu koji se održao na pulskom Forumu. Od nove pedagoške godine cijena privatnih vrtića u Puli bit će udvostručena pa roditelji od Grada traže povećanje iznosa sufinanciranja.


U Puli nema dovoljno gradskih vrtića za svu djecu. To je korijen svih problema roditelja. Jer oni čija djeca ne dobiju mjesto u gradskom vrtiću, idu u privatni. A cijena privatnog vrtića od rujna bi mogla iznositi čak 190 eura mjesečno. Marijana je majka dvoje djece koja idu u privatni vrtić. 

- Do sada je bilo 1200 kn za dvoje djece, a od jeseni je najavljeno da bi po jednom djetetu bilo 190 eura. Tražimo da se prestane s diskriminacijom djece te da se subvencija u gradskom i privatnom vrtiću izjednači zato što privatni vrtići nisu luksuz nego potreba ako uzmemo u obzir da više od 40 posto djece Grada Pule ide u privatne vrtiće jer gradski nemaju kapaciteta za pokriti količinu djece, za HRT Regionalni dnevnik rekla je Marijana Gobo, Pula. 

Marijanino dvoje djece, a među njih je 800-tinjak koja idu u privatne vrtiće. To je 44 posto pulske djece, a u gradskom proračunu namijenjeno im je 21 posto proračunskog novca za predškolski odgoj i obrazovanje. Roditelji upozoravaju na taj nerazmjer i poručuju da su djeca iz privatnih vrtića tako diskriminirana. Traže da uvjeti za djecu budu jednaki u svim vrtićima. 

- Državni pedagoški standard koji se u gradskim vrtićima poštuje, u privatnima ne, da bi se to izjednačilo mora se izjednačiti i sufinanciranje. Kroz niz godina, ali s Covid krizom i inflacijom to je toliko naraslo da više nije bilo održivo i zato smo sad tu, rekla je Jasna Barišić, predstavnica roditelja. 

Iz Grada Pule poručuju da su napravili sve što su mogli


Udruga privatnih vrtića danas bez komentara. A iz Grada Pule pak poručuju da su napravili sve što su mogli. Ponudili su povećanje sufinanciranja za 15 eura po djetetu te jednokratnu pomoć za djelatnike u iznosu od 300 eura božićnice. 

- Plus 2000 eura po svakoj skupini jednokratno, 42 su skupine, plus u godinu dana smo povećali za 55 posto subvencije, kazao je Filip Zoričić, gradonačelnik Pule. 

Nekim privatnim vrtićima to je bilo dovoljno i potpisali su ugovor s Gradom. 

- Vidjeli smo da po onome što smo ponudili privatnim vrtićima pola, moguće i više je to prihvatilo, pola nije, žao mi je što nije jer smo stvarno pokazali da nam je stalo, gradimo dva vrtića, jedan nadograđujemo, ja ne znam što više napraviti u dvije godine od toga, rekao je Zoričić. 

Najbolje rješenje bilo bi kad bi svako dijete u Puli imalo mogućnost upisa u gradski vrtić. No, zasad je to utopija. Zato će se pregovori roditelja, privatnih vrtića i Grada nastaviti već ovog petka.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!