Dragaš-Zubalj: Cijepila se uglavnom zdrava djeca, a stižu pozivi i onih s kroničnim bolestima

08:23 / 16.12.2021.

Autor: Studio 4/IMS/M.Š./HRT

Nataša Dragaš-Zubalj

Nataša Dragaš-Zubalj

Foto: HTV / HRT

Interes za cijepljenje djece od 5 do 11 godina za sada nije velik. U Zagrebu ih se cijepilo 12, a putem aplikacije Terminko prijavljeno ih je 50-ak. Cijepilo se i u Rijeci, a uskoro će i u drugim gradovima.


U Rijeci je jučer počelo cijepljenje djece. Za sada se provodi u Sportskoj dvorani na Zametu, ali najavljuje se otvaranje još nekoliko punktova. 

- Cijepljenje za odrasle traje još dulje vrijeme, jučer je počelo cijepljenje djece od 5 do 11 godina, u Rijeku je stiglo 6 tisuća doza prilagođenog cjepiva. Cijepljenje je planirano srijedom i petkom, provodit će ih stručnjaci pedijatrije i školske medicine, izvijestila je reporterka Danijela Minić

- Odaziv je bio očekivan, nije bilo cijepljeno previše djece, no to je možda odraz toga što se kasnije krenulo s kampanjom. Cijepljeno je jučer 44 osobe stare do 18 godina, od 5 do 11 godina, bilo je petero djece, rekla je doktorica Nataša Dragaš-Zubalj, voditeljica odjela školske medicine NZZJZ-a Primorsko-goranske županije. 

- Jedna djevojčica jučer je izjavila "da želi pridonijeti čovječanstvu činom cijepljenja, istaknula je Dragaš-Zubalj dodajući da je bila jako sretna što se može cijepiti, dodajući da bi roditelji trebali uvažavati mišljenja svoje djece. 

Jučer su se cijepila djeca koja su većinom zdrava, ali pristižu i pozivi roditelja djece s kroničnim bolestima, dodaje Dragaš-Zubalj, tako da će i oni krenuti s cijepljenjem.

- Cijepljenje djece se preporučuje da bi se ona sama zaštitila, ali treba razmišljati i okolini. Većim brojem procijepljenih imat ćemo i veću zaštitu. Naravno da se cijepljenje preporučuje kronično oboljeloj djeci, koja se u potencijalnom riziku da razviju komplikacije. Također, preporučuje se cijepljenje djeci koja žive s primjerice bakama i djedovima te primjerice djeci koja žive u domovima. Neka djeca se cijepe jer im treba za neko putovanje, dodaje, ističući da je ovo cjepivo za djecu jednako učinkovito kao i za odrasle, bez obzira na smanjenu dozu. 

U Primorsko-goranskoj županiji cijepljeno je 65,8% odraslih.

- Testiraju se i djeca i to ako su simptomatska. Uvijek prema kliničkoj slici, da li je u obitelji netko pozitivan, kakva je situacija u školi, u razredima. Očekujemo da će odaziv djece biti veći, očekujemo to u nadolazećom periodu. Treba reći da se epidemija kod školske djece blago jenjava, radujem se školskim praznicima koji bi to mogli još poboljšati. Od 3. do 9. prosinca, imali smo 264 pozitivna učenika i 36 pozitivnih studenata. 

Danas se u Rijeci ne provodi cijepljenje djece, ali to se može napraviti sutra, u petak, od 14 do 18.30.

- Roditelji mogu s djecom doći ili se mogu najaviti u pozivnom centru te se mogu javiti školskim ili izabranim liječnicima, dodaje voditeljica odjela školske medicine NZZJZ-a Primorsko-goranske županije Nataša Dragaš-Zubalj. 

Dodaje da su imunokompromitirana djeca, koja bi se svakako trebala cijepiti, ona s kardiovaskularnim bolestima, respiratornim bolestima te malignim bolestima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!