07:40 / 15.12.2021.

Autor: HRT

Beroš: 4671 novi slučaj zaraze

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davorin Visnjic/Ivo Cagalj/Dusko Jaramaz / PIXSELL/Shutterstock

Danas imamo 4671 novi slučaj zaraze. Prije tjedan dana zabilježen je 4751 slučaj, a to je samo 80 više. Udio novozaraženih u broju testiranih je 35,86%, riječ je o padu od 1,7% u odnosu na prošli tjedan te je pad 18% u odnosu na prije dva tjedna. Na bolničkom liječenju su 2253 osobe, broj hospitaliziranih pao je za 7,51%. Imamo porast broja pacijenata u jedinicama za intenzivno liječenje sa 16 na 17%, kao i osoba na respiratoru s 13 na 14%. Trenutačno uz pomoć mehaničke ventilacije diše 315 osoba, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade.

I dok Hrvatska već tjednima bilježi pad broja novozaraženih, u Zadarskoj županiji trend se preokrenuo. Treći dan zaredom bilježi rast broja novih slučajeva. Od jučer su još 234 osobe zaražene koronavirusom, što je u odnosu na prošlu srijedu povećanje od 15 posto. Testirano je 587 uzoraka, pa je udio pozitivnih 40 posto.

Od posljedica zaraze u Općoj bolnici Zadar umro je 65-godišnji muškarac.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je na Twitteru da je verbalni napad na liječnicu u Bjelovaru i djelatnicu ZJZ-a neljudski čin koji treba najoštrije osuditi. Sloboda mišljenja nosi i odgovornost!, ističe.

Davor Božinović izjavio je na sjednici Vlade da pojava omikron-varijante dovodi do pooštravanja protuepidemijskih mjera u nizu europskih zemalja.

- Iz iskustva znamo, ako se omikron bude znatnije širio, mogao bi relativno brzo postati dominantna varijanta te obilježiti peti val pandemije. To nam, nažalost, ne otvara mogućnost da razmišljamo o popuštanju nekih ograničenja. Danas Nacionalni stožer donosi sedam odluka, koje se produljuju do 31. prosinca, kazao je. 

Epidemiologinja Petrović o cijepljenju djece

Goranka Petrović
, epidemiologinja iz HZJZ-a, kazala je u HTV-ovu Studiju 4 da je cjepivo za djecu isto kao i za odrasle, samo što dječja doza ima trećinu toga cjepiva. Kao i kod odraslih, primjenjuje se u dvije doze, u razmaku od najmanje tri tjedna, ali za njih nije predviđena treća doza. Govoreći o nuspojavama, kazala je da su uobičajene, već poznate te da cjepivo pruža visoku zaštitu.

Cijepljenje djece u Primorsko-goranskoj županiji

U Primorsko-goranskoj županiji danas je zabilježeno 415 novooboljelih od COVID-a. Nažalost, preminule su tri osobe. Ta je županija i dalje vodeća prema broju cijepljenih, a danas počinje i cijepljenje djece. Za sada provodit će se u Sportskoj dvorani na Zametu, ali najavljeno je otvaranje još nekoliko punktova.

- Počinjemo s cijepljenjem djece, dakle u dobi od 5 do 11 godina, predškolske i školske dobi. Cijepljenje radimo na našem punktu na Zametu, u jutarnjim satima, što će pratiti školski liječnici sa sestrama koje su upoznate s tom dobi i cijepili su djecu dosad u njihovim ranijim fazama života, istaknuo je Vladimir Mićović, ravnatelj NZZJZ-a Primorsko-goranske županije.

Prosvjed na Trgu svetog Marka

Na Trgu svetog Marka ispred zgrade Vlade i Sabora okupilo se oko 200 ljudi, nezadovoljnih epidemiološkim mjerama i COVID potvrdama. Povod njihovu okupljanju glasanje je u Hrvatskom saboru o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. To uključuje i uvođenje sankcija za odgovorne osobe u ustanovama u kojima se ne provodi provjera COVID potvrda. Sankcije su predviđene od 30 do 50 tisuća kuna, kazao je HTV-ov novinar Šime Vičević javljajući se za emisiju "Studio 4" s Trga svetog Marka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!