Pavić Šimetin: U Zagrebu do sada cijepljeno dvanaestero djece

19:16 / 15.12.2021.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Danas imamo 4671 novi slučaj zaraze uz udio pozitivnih među testiranima od 35 i pol posto. Usporio se pad broja novozaraženih, a broj smrtnih slučajeva i dalje je velik - preminulo je 57 osoba. U bolnicama je više od 2200 pacijenata, od kojih 306 na respiratoru. Danas je počelo cijepljenje djece.


Za djecu od 5 do 11 godina pripremljeno je Pfizerovo cjepivo. 

- Cijepljenje protječe uredno i nadamo se da ćemo tijekom dana cijepiti 20 ili više djece s obzirom na to da je cjepilište otvorenih vrata, rekao je Vladimir Mićović, ravnatelj NZJZ PGŽ-a.

U Zagrebu je danas počelo cijepljenje djece, a putem aplikacije Terminko prijavljeno ih je pedesetak.

- Do sada je cijepljeno ukupno dvanaestero djece, a veseli što se velik broj mladih odazvao cijepljenju. Danas je vrlo dobar odaziv na cijepljenje, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin.

U pedijatrijskoj ordinaciji doktora Jovančevića cijepljenja sutra neće biti, interes postoji, telefon danima zvoni.


- Ja očekujem da ćemo idući tjedan početi s imunizacijom djece predškolske dobi. Ja sam danas naručio 10 bočica, to je 100 doza. Svakako bi se trebala cijepiti djeca koja su u visokom riziku od komplikacija. Dakle to su djeca sa kroničnim bolestima, srčanim, bubrežnim, šećeraši, pretila djeca, kaže Milivoj Jovančević, dr. med. pedijatar.

Punkt za cijepljenje bio bi, kaže, idealno rješenje. Upute na 109 stranica moraju proučiti, ali i organizirati posebne termine za cijepljenje.

- Sad moramo organizirati naš svakodnevni rad, osloboditi jedan dio radnoga vremena isključivo za to jer ne mogu ta djeca na cijepljenje dolaziti kad su ovdje bolesna djeca ili kad su već naručeni za sistematske preglede, kaže Jovančević.

Za cijepljenje djece pripremaju se i u Osijeku.

- Kod njih su zabilježeni teži slučajevi i postcovid kompikacije koje su potencijalno smrtonosne, kaže Jasna Sarka, dr. med. pedijatrica Dom zdravlja Osijek.

Onima koji su s porukom ne damo našu djecu napali liječnicu u Bjelovaru iz Vlade poručuju.

- To je apsolutno neprimjereno, neprihvatljivo, umjesto da se iskazuje velika zahvala svim zdravstvenim djelatnicima za sve što rade tijekom ove zadnje dvije godine, rekao je premijer Andrej Plenković.

- Plakati s prijetnjama liječnicima i medicinskim sestrama koji su se pojavili u blizini zdravstvenih ustanova aosolutno su neprihvatljivi te znače poraz zdrave pameti bez premca, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

S druge strane nove mjere. Okupljanja na otvorenom s više od 100 osoba umjesto HZJZ-a- odobravat će nadležni županijski zavodi. Obavezno je i testiranje za zaposlenike centra za posebno skrbništvo.

- Odlukom se obveza predočenja EU digitalne COVID potvrde ili drugog dokaza o cijepljenju, preboljenju, testiranju uvodi za korisnike centara za socijalnu skrb, njihovu pratnju i druge osobe koje u prostore centara dolaze na poziv ili u unaprijed dogovorenom terminu, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Iako je ministar zdravstva prije četiri dana rekao da još neće primiti treću dozu zbog visoke razine antitijela, danas poručuje.

- Da se ispričam ako sam zbunio javnost nekim svojim izjavama. Stoga ću ja primiti najvjerojatnije u petak i treću docjepnu dozu koja bi mi trebala omogućiti, ne samo meni nego i svima nama, dodatnu zaštitu protiv nove varijante, rekao je Beroš.

U Hrvatskoj je, u Zagrebu i Splitu, osam potvrđenih slučajeva zaraze varijatnom omikron. Ministar zdravstva kaže - i mi moramo biti spremni na brže širenje i peti val epidemije u siječnju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!