U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv COVID-a, štiti i od omikron varijante

06.09.2022.

Zadnja izmjena 18:18

Autor: Ruža Ištuk/IMS/Dnevnik/HRT

Epidemiologinja Goranka Petrović

Epidemiologinja Goranka Petrović

Foto: Dnevnik / HTV

U Hrvatsku je stiglo novo cjepivo protiv COVID-a koje osim izvornog, takozvanog wuhanskog, štiti i od omikron-varijante koronavirusa. To prilagođeno cjepivo registrirano je samo kao docjepna doza i nije namijenjeno onima koji se do sada još nisu cijepili. Inače, u našoj zemlji posljednji val epidemije stagnira. Danas je zabilježeno 479 novih slučajeva zaraze, a trenutačno je u zemlji malo više od 4 tisuće oboljelih. 548 pacijenata na bolničkom je liječenju, od toga ih je na respiratoru devet. S COVID-om ili od njega preminulo je 10 osoba.
Dostava koja se čekala. 187 000 doza Pfizerova cjepiva protiv varijante omicron stiglo je u Hrvatsku.

Distribuira se u Zavode za javno zdravstvo i domove zdravlja u kojima će cijepljenje početi u ponedjeljak.

- Potrebno je odraditi još neke formalnosti poput dobivanja uputa o lijeku na hrvatskom jeziku. Očekujemo da bi EMA u petak to mogla odobriti. Nakon što odobri i objavi na svojim službenim stranicama, onda smo spremni za cijepljenje. Cijepljenje će diljem Hrvatske početi na onim mjestima gdje se i inače već provodi protiv COVID-a. Bude li potrebno zbog pojačanog interesa aktivirat ćemo dodatna mjesta. izjavila je epidemiologinja
Petrović.

Govoreći o tome tko se može cijepiti novim cjepivom protiv omikron varijante koronavirsa, epidemiologinja Petrović kazala je da se preporuča docijepljivanje prvenstveno onima koji su najrizičniji za teški oblik bolesti. Radi se, kaže, o osobama starijima od 60 godina, ali i mlađima koji imaju povećani rizik od teškog oblika bolesti.

- Cijepiti se mogu i druge odrasle osobe ako to žele ili im treba. Međutim, oni koji su u najvećem riziku, posebno ako je prošlo mnogo vremena od zadnje doze koju su primili protiv COVID-a, bilo bi poželjno da se cijepe, izjavila je Petrović spomenuvši da se najesen i na zimu očekuje jedan veći val koronavirusa. 

U bolnicama je 548 pacijenata i to više zbog drugih bolesti nego zbog samog COVID-a. U Dubravi ih je 17, a u KBC-u Rijeka 37.

- To su iznureni ljudi, uglavnom preko 80 godina, koji imaju naravno osim godina i drugih svojih bolesti, a oni mlađi od toga to su opet ljudi koji imaju metastatske uznapredovale bolesti, karcinome..., pojasnio je Bruno Baršić, infektolog, KB Dubrava.

- Bilo je nešto u jako malom postotku, možda 10 posto mlađih ljudi. To su najčešće onkološki pacoijenti koji su uz svoju osnovnu bolest dobili i COVID. Najčešće su bili simptomi prisutni kao opća slabost i febrilitet, nisu razvijali upale pluća, rekla je Alma Starčević, koordinatorica COVID jedinice KBC-a Rijeka.

Varijanta omikron je zaraznija, ali simptomi su blaži.

- Je veliki broj zaraženih, ali taj broj oboljelih pogotovo onih koji trebaju bolnicu je 0,2 posto, dakle prilično malen broj tako da ja ne očekujem neku veliku, bitku i borbu sada tijekom jeseni, kazao je Baršić.

Epidemiološke mjere dobro su poznate, a cjepiva na raspolaganju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!