U Hrvatsku stiže novo Pfizerovo cjepivo protiv COVID-a

05.09.2022.

12:02

Autor: V.K./HRT/Hina

Novo Pfizerovo cjepivo

Novo Pfizerovo cjepivo

Foto: David W Cerny / REUTERS

Pfizerovo novo cjepivo protiv omikron varijante COVID-a trebalo bi stići u Hrvatsku u utorak, a docjepljivanje tim adaptiranim cjepivom bit će organizirano do kraja tjedna diljem zemlje, doznaje se u ponedjeljak u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Tijekom sutrašnjeg dana 187.200 doza Pfizerova adaptiranog cjepivo bit će distribuirano prema županijskim zavodima za javno zdravstvo, potvrdili su Hini u HZJZ-u.

U srijedu ili četvrtak u Hrvatsku stiže i 57.000 doza Modernina cjepiva prilagođenog omikron varijanti koronavirusa, koje će se također odmah distribuirati u županijske zavode za javno zdravstvo.

Nova Pfizerova i Modernina cjepiva nedavno je odobrila Europska agencija za lijekove protiv omikron varijante koronavirusa, a mogu se primiti samo kao docjepna doza, a ne kao prvo cijepljenje.

Cijepiti se mogu svi građani koji su primili drugu i treću dozu, no u HZJZ-u posebno preporučuju cijepljenje starijima od 60 godina i kroničnim bolesnicima.

Nova cjepiva u sebi sadrže glasničku RNA koja u tijelu potiču stvaranje proteina šiljka za originalni Wuhanski soj, ali i za podvarijante BA.1 omikron soja.

Što se tiče daljnje dinamike pristizanja novog cjepiva u Hrvatsku, u HZJZ-u kažu da nemaju tu informaciju jer im zasad ništa konkretno nije potvrđeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!