Ćorić o cijepljenju: Ne želim ulaziti u intimu svojih zaposlenika

06.07.2021.

13:44

Autor: B.A./HRT

Tomislav Ćorić

Tomislav Ćorić

Foto: HTV / HRT

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić danas je naglasio važnost cijepljenja za zdravlje gospodarstva. Vezano za uvjetovanje državnih potpora cijepljenjem radnika rekao je da nije pokušao saznati koliko se ljudi u njegovu ministarstvu cijepilo, poručivši kako ne želi ulaziti u intimu svojih zaposlenika.

Ćorić je na današnjem sastanku koalicijskih partnera predstavio prijedlog novog Zakona o trgovini. 

- Ograničavanje radnog vremena do 21 sat nije konačna odluka, rekao je Ćorić novinarima nakon sastanka. Dodao je da su jasno naglasili da su spremni razgovarati i saslušati ideje svih dionika. Istaknuo je da radno vrijeme dosad nije bilo definirano pa su poslodavci išli u krajnost.


Odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je i da nije paradoksalno da su crkvene trgovine izuzete iz zabrane rada nedjeljom, istaknuvši kako je to prvi prijedlog zakona te da će o svim detaljima raspravljati.


- Ovaj zakonski prijedlog je prije svega fokusiran na nedjelju kao neradni dan. Tu smo uvažili s jedne strane da se radnici u trgovini (...) dovedu u situaciju da nedjelja bude dan koji je predviđen za njihov odmor, obitelj, prijatelje, a s druge strane uvažavamo isto tako da hrvatsko gospodarstvo dobrim dijelom ovisi o turizmu i zbog toga tih 16 radnih nedjelja koje bi omogućile punu aktivnost tijekom glavnog dijela turističke sezone, rekao je Ćorić.


Vrativši se na temu radnog vremena, poručio je da je već sada sigurno da će uzimati u obzir specifičnosti turističkih središta, ali da će ići i za tim da radnicima u trgovini omoguće da svaki dan bude dijelom usmjeren i na njihov odmor.

O potporama i cijepljenju


Vezano za povezivanje državnih potpora s cijepljenjem, Ćorić je rekao da žele na sve moguće načine iskoristiti prednosti koje svijet danas ima u odnosu na trenutak prije godinu dana, a to je cjepivo.


- Želimo ukazati dodatno povjerenje odgovornim pojedincima i skupinama u našem društvu, poručio je Ćorić, naglasivši važnost cijepljenja.


- Svi oni koji ne prihvaćaju ovaj smjer, dovode u pitanje svoje zdravlje, zdravlje članova svoje obitelj, u konačnici i zdravlje hrvatske ekonomije, rekao je također.


Ćorić je u kontekstu cijepljenja posebno istaknuo važnost turizma.


Na novinarsko pitanje je li uspio saznati koliko je tih odgovornih pojedinaca koji su se cijepili u njegovu ministarstvu, odgovorio je kako nije ni pokušavao, ali da kontinuirano komuniciraju s ljudima i mole ih da se cijepe.


- Pravila GDPR-a onemogućavaju situaciju u kojoj možete ući u svako ime i prezime i zahtijevati taj podatak. Ja ne želim ulaziti u intimu svojih zaposlenika, rekao je Ćorić, odbacivši pritom konstataciju novinara da upravo to očekuju od privatnika. Rekao je da očekuju odgovorno ponašanje, što znači razgovor s djelatnicima te upozoravanje na probleme i brojke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!