Bačić: Cilj nam je stimulirati one koji su se cijepili

06.07.2021.

13:25

Autor: T.V./HRT

 Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a

Foto: HTV / HRT

U Banskim dvorima danas je održan sastanak partnera u vladajućoj koaliciji. Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, nakon sastanka je rekao kako su raspravljali o dva tjedna koja su pred Saborom prije ljetne stanke.

- Raspravljali smo o zakonima i temama kojima ćemo se baviti idućih dana. Predsjednik Vlade i ministrica kulture su nas upoznali s činjenicom da ćemo ovih dana u Hrvatskom saboru, a prije toga na sjednici Odbora za medije, raspravljati o razrješenju sadašnjeg ravnatelja HRT-a i imenovanju vršitelja dužnosti HRT-a. Paralelno s time ide i javni natječaj za novog ravnatelja, rekao je Bačić.

- Također smo raspravljali i o prijedlogu Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori te o donošenju Zakona o trgovini, koji neće ići na raspravu u Sabor prije ljetne stanke. Raspravljali smo i o intenzitetu cijepljenja i borbi protiv pandemije. To su uglavnom bile teme o kojima smo raspravljali na sastanku i čelnici koalicijskih partnera su dali punu potporu ovim zakonima i svemu s čim nas je upoznao predsjednik vlade, dodao je.

Na pitanje novinara pojasnio je razgovore oko HRT-a.

- Već je o toj temi raspravljao i NO HRT-a, sutra predviđena sjednica Odbora za medija gdje će biti donesena odluka o razrješenju aktualnog ravnatelja i imenovanje vršitelja dužnosti. Predloženo je i svi su naši partneri podržali imenovanje dosadašnjeg ravnatelja programa, koji već sada mijenja ravnatelja HRT-a, gospodina Renata Kunića za vršitelja dužnosti. Ocjenjujemo da je on u ovom trenutku, kao osoba koja već sada obavlja te dužnosti, najbolji izbor za vršitelja dužnosti do izbora novog ravnatelja. On će se javno deklarirati da se neće javiti na javni natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a, objasnio je.

Kazao je da su svi koalicijski partneri dali potporu Zakonu o trgovini, ali i neke primjedbe koje će raspraviti nakon što se donese tekst samog Zakona.

Na pitanje novinara odgovorio je da na ovom sastanku nisu raspravljali o eventualnoj osudi mađarskog anti LGTB zakona. 

Rekao je i kako su vrlo kratko s partnerima razgovarali o povezivanju potpora i cijepljenja, ali nisu ulazili u detalje. Istaknuo je kako Vlada od toga ne odustaje.

- Ono što smo najavili prošli tjedan, mi od toga ne odustajemo. Stalo nam je da stimuliramo, da nagradimo odgovornost naših sugrađana, zaposlenika, zbog toga što su se cijepili. Cilj nam je nagraditi, stimulirati one koji su se cijepili kroz vid potpora koje Vlada ima. Ne prebacuje se tako odgovornost s vlade na poduzetnike. Želi se stimulirati poslodavce i radnike da se cijepe. Svi moramo dati svoj doprinos da što prije postignemo što veću procijepljenost kako bismo mogli čim prije izaći iz epidemije, istaknuo je.

Kaže kako će u dijalogu između Vlade i socijalnih partnera donijeti mjere koje mogu proći test razmjernosti ograničavanja sloboda s jedne strane i pokazati brigu za gospodarstvo s druge strane.

- Vjerujem da ćemo takvim mjerama dobiti pozitivan signal od poduzetnika jer je i njima u interesu da se gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj nastave, da ne uđemo u neki novi lockdown. Zato držim da ćemo imati potporu socijalnih partnera, sindikata i poslodavaca, rekao je Bačić.

Na pitanje hoće li isto vrijediti i za državne službe, Bačić je odgovorio kako je odgovornost na svima nama, bilo da radimo u javnom, bilo da radimo u privatnom sektoru.

- Potrebno je prići cijepljenju i ja pozivam sve još jednom da se cijepe, apelirao je Bačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!