Ćorić o INA-i i "visokom novinarskom izvoru"

27.05.2020.

10:37

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Održana je sjednica užeg kabineta Vlade.
Održana je sjednica užeg kabineta Vlade.

Nakon sjednice pred novinarima se pojavio najtraženiji ministar u posljednja dva dana, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Komentirao je memorandum prema kojem se nafta kao sirovina iz Hrvatske može transportirati u susjedne zemlje na daljnju obradu. Postavlja se pitanje je li to isplativo za Hrvatsku.

- To je isplativo za INA-u, a RH je suvlasnik INA-e. To je isplativo i za Janaf jer se povećava transport njegovim sustavom. Hrvatska je najvećim dijelom vlasnik Janafa. U kontekstu jedne i druge tvrtke riječ je o memorandumu koji je promovirao njihove poslovne interese. Riječ je o dokumentu već zapravo maksimizira poslovni rezultat.

Ali zašto se ne koriste riječka te sisačka rafinerija?

- Riječka rafinerija tijekom godina radi kapacitetom od 70 do 80%, kako koje godine. Sisačka rafinerija nažalost već godinama između 20 i 30%. Imajući na umu činjenicu da je rafinerijski biznis prošao kroz restrukturiranje, ugašene su 24 rafinerije diljem Europe, imate rafineriju u Mađarskoj, BiH, rafineriju u Pančevu. INA je donijela poslovnu odluku da svoj rafinerijski biznis koncentrira na području Rijeke. Nije isplativo pustiti u pogon Sisak jer je godišnje od 200 do 250 milijuna kuna gubitka, odgovara Ćorić.

Dugoročno ova je varijanta isplativija, s obzirom na kapacitete koji su bili iskorišteni u Sisku. Dodaje da vjeruje upravi INA-e.

- Vjerujem da su stručnjaci u tvrtki, a koji se bave naftnim biznisom, da su donijeli optimalne odluke za tvrtku i njezinu profitabilnost.

O otkupu dionica INA-e. Je li to realan scenarij?

- Čekamo rezultate analize kako bi znali o kojoj se vrijednosti radi i da onda komuniciramo kao RH s drugom stranom o cijeni koju je realno dati za njihov dio.

"Dobio sam informaciju od visokog novinarskog izvora"

Odgovorio je i na pitanje treba li podnijeti ostavku zbog načina komunikacije s novinarom Hrvojem Krešićem.

- Mislim da svi oni koji su gledali jučerašnji razgovor koji je trajao oko 45 minuta, će se jasno odrediti prema tome. To što se dogodilo, mislim da to nije nešto što zahtjeva ostavku.

Ponavlja da se novinari u Hrvatskoj ne prate te smatra da se to neće više događati.

- Moja rečenica o rubnom bavljenju naftnim biznisom vezano uz gospodina Krešića bio je sarkazam i odgovor na ono što je prethodno došlo s druge strane. Kaže da nije pričao s Plenkovićem o onome što se dogodilo. - Vidjeli ste jučer premijerovu reakciju.

Na upit zašto ne razriješi cijelu situaciju tako da otkrije tko mu je dao informaciju, rekao je da to neće učiniti, ali i da je informaciju o novinarskoj grupi i onome što se tamo piše, dobio "od visokog novinarskog izvora".

Divjak i Horvat o novinarskim grupama

Uoči sjednice neki od ministara dali su izjave novinarima.

Blaženka Divjak istaknula je da Europska komisija u svojem izvješću o obrazovanju u Hrvatskoj, prvi put nije dala nikakve specifične primjedbe i preporuke. Potom se osvrnula na državnu maturu.

- Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje zadužen je za provedbu. U preporukama više ne stoji da treba davati pisane izjave prilikom dolaska na maturu. To će ipak omogućiti maturantima da u normalnijim uvjetima polažu državnu maturu.

Komentirala je i dolazak djece u školu od ponedjeljka. - Imali smo jako veliki odaziv još prvoga dana, a radi se o 80% odaziva na razini Hrvatske. Pojačan je interes roditelja. Mi ćemo tijekom ovoga tjedna imati potpuno regularnu situaciju, istaknula je Divjak.

Na pitanje prati li i ona što novinari pišu po grupama, kaže da ne.

- Toliko čitam o sebi i toliko mi govore u lice i ne samo novinari pa i kojekakvi likovi tako da nemam potrebu pratiti što piše u tajnim grupama. Imala sam priliku imati scenski nastup jednog župana iza leđa. No, šalu na stranu, mislim da je dobro da se kolega Ćorić ispričao.

O prisluškivanju novinara nije htio govoriti ministar gospodarstva Darko Horvat.

Na pitanje novinara N1 prati li i on što novinari pišu po grupama, odgovorio je protupitanjem.

- Pratite li vi ono što mi potpisujemo i na koji način financiramo hrvatsko poduzetništvo?, poručio je i nije htio dalje odgovarati na pitanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!