18:00 / 04.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Ćorić o poskupljenju plina: Preuzet ćemo dio troška kroz smanjenje PDV-a

Tomislav Ćorić

Tomislav Ćorić

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić najavio je da bi izgradnja centra za gospodarenje otpadom Lećevice trebala završiti za tri do četiri godine. Odgovarajući na novinarska pitanja koja su se odnosila na poskupljenje plina, Ćorić je rekao da će Vlada do kraja veljače predstaviti paket mjera kojim će se, kako je objasnio, pomoći stanovništvu nakon što 1. travnja ove godine poskupi plin za kućanstva. 

Istaknuo je da je na sastanku sa županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom upoznat s dinamikom realizacije centra za gospodarenje otpadom Lećevice. Po njegovim riječima, u tijeku je prilagodba dokumentacije tog centra novom programskom razdoblju.

- Planirano je da se 2023. godine pristupi radovima na realizaciji projekta centra Lećevice, a druga faza koja se tiče miješanoga komunalnog otpada bila bi realizirana 2024. i 2025. godine, rekao je. Najavio je kako će se u svim županijama diljem Hrvatske, bude li potrebno, nabaviti dodatna infrastruktura zbog poboljšanja gospodarenja otpadom.

- Radi se o dodatnim spremnicima, reciklažnim dvorištima te o potencijalno novim sortirnicama i kompostanama, rekao je Ćorić.

Odgovarajući na novinarska pitanja koja su se odnosila na poskupljenje plina, Ćorić je rekao da će Vlada do kraja veljače predstaviti paket mjera kojim će se, kako je objasnio, pomoći stanovništvu nakon što 1. travnja ove godine poskupi plin za kućanstva. Podsjetio je kako je u proteklom razdoblju 63.000 kućanstava u Republici Hrvatskoj dobivalo vaučer za struju.

- Mi ćemo raditi na tome da nakon poskupljenja plina za sva kućanstva u RH bude olakšana situacija tako što će država preuzeti dio ovog troška poskupljenja kroz smanjenje poreza na dodanu vrijednost te kroz nešto važniju ulogu Hrvatske elektroprivrede u vremenu koje dolazi, rekao je Ćorić.

Dodao je kako su u Vladi svjesni činjenice da će povećanje cijena plina "smanjiti budžet, odnosno raspoloživa sredstva naših građana", ali, dodao je, taj je udar već prošle godine pogodio cijelu Europu, a u Hrvatskoj cijene plina neće se povećavati do kraja sezone grijanja 1. travnja ove godine.

- Nakon poskupljenja djelovat ćemo u različitim smjerovima kako bismo prevenirali značajniji udar na našu kupovnu moć, poručio je Ćorić.

Na upit ima li informacije u saniranju prostora Dalmacijavina u Splitu, Ćorić je odgovorio da je u vezi s tim angažiran državni tajnik za gospodarenje otpadom Mile Horvat.

Rekao je da su u vezi s Dalmacijavinom dosta kompleksni odnosi između bivšeg investitora te Državnog odvjetništva i jedinice lokalne samouprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!