07:16 / 02.12.2020.

Autor: M.M./P.F./HRT

COVID-19 - najnovije informacije

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3.539 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Preminulo je 55 osoba.
U posljednja 24 sata zabilježeno je 3.539 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 22.610. Među njima je 2.408 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 252 pacijenta. Preminulo je 55 osoba.

➡️ Sve o koronavirusu

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 134.881 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 1.916 preminula, ukupno se oporavilo 110.355 osoba od toga 2.124 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 52.079 osobe. Do danas je ukupno testirano 769.091 osoba, od toga 10.077 u posljednja 24 sata.

➡️ I dalje je jak pritisak na bolnički sustav, a u zagrebačkoj Areni trenutačno su smještena 23 pacijenta s blažom do srednje teškom kliničkom slikom.

- Dinamika punjenja zagrebačkih bolnica bit će ekvivalent punjenja zagrebačke Arene. Onoliko težih bolesnika koliko će biti u zagrebačkim bolnicama, prije svega KB Dubrava i Klinici za infektivne bolesti, ti lakši pacijenti koji su zadovoljavajućeg zdravstvenog stanja bit će premješteni u stacionar Arena, rekao je za HRT Igor Pelaić, glavni tehničar za zbrinjavanje bolesnika, Arena Zagreb.

➡️ Hrvatski Crveni križ uputio je apel građanima da se ako mogu odazovu akcijama darivanja krvi s obzirom da su prema podacima Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, zalihe krvi trenutačno niske. Opširnije

➡️ Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je kratke upute za osobe koje su dobile pozitivan nalaz na COVID-19, te osobe koje su bliski kontakt oboljele osobe. Opširnije   

➡️ Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek pozitivna je na COVID-19 i od jučer je u obveznoj izolaciji, prema uputi nadležnog epidemiologa, izvijestilo je Državno odvjetništvo RH. Opširnije 

➡️ Voditelj Službe civilne zaštite Zadar Miroslav Andrić kazao je u emisiji "Studio 4" kako je najviše novooboljelih od koronavirusa u samom gradu Zadru. Istaknuo je kako brojevi novooboljelih rastu, ali da je stanje još uvijek pod kontrolom. Opširnije  

➡️ Od subote imamo nove mjere zaštite od koronavirusa. Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za Civilnu zaštitu Damir Trut u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, rekao je da je stanje dobro i uredno i da se većina građana pridržava propisanih mjera. Trut je rekao i da su inspekcije u ovih osam mjeseci otkako je koronavirusa, napravili 111.000 nadzora i izdali stotinjak prekršajnih naloga. Opširnije  ➡️ Stroža pravila uvedena su i na granici za ulazak u našu zemlju. Svi putnici neovisno o državljanstvu, uključujući i hrvatske građane, moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati, a ako ga nemaju, morat će u samoizolaciju u Hrvatskoj. Nova pravila vrijedit će najmanje do 15. prosinca. Opširnije  Koronavirus po županijama

➡️ U Virovitičko-podravsko županiji 60 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, među kojima je i petero djece, a tri su osobe umrle, izvijestio je u srijedu navečer županijski Stožer civilne zaštite. Umrle su dvije žene u dobi od 85 i 83 godine i 82-godišnji muškarac. Od 60 novooboljelih 31 osoba je srednje životne, 13 starije, 11 mlađe, a petero su djeca. 

➡️ U Zagrebu je u protekla 24 sata zabilježeno 639 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Opširnije  

➡️ U Splitsko-dalmatinskoj županiji 344 je novopozitivnih osoba, a preminulo je šest. U ovom trenutku ukupno se 2854 osoba nalazi u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju je 175 pozitivnih osoba, dok se 12 osoba nalazi na respiratoru. Opširnije   

➡️ U Međimurskoj županiji testirano je 534 osoba od čega je evidentirano 305 pozitivnih slučajeva. Ako dodamo tome i pozitivne uzorke antigenskih testiranja te osobe s kliničkom slikom utvrđenom bez testiranja - novih je slučajeva čak 331. Oporavile su se 173 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1.581. Hospitalizirano je 110 pacijenta pozitivnih na virus COVID 19, a na respiratoru se nalazi 11 osoba. Preminule su dvije osobe. U ovom trenutku, popunjenost kapaciteta u Županijskoj bolnici Čakovec za pacijente pozitivne na COVID 19 je 85 posto.


➡️U Osječko-baranjskoj županiji od 606 uzoraka uzetih u zadnja 24 sata njih 290 je pozitivnih. Sedam osoba je preminulo. Najviše novopozitivnih osoba ima na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (159). Na bolničkom liječenju nalaze se ukupno 222 osobe oboljele od COVID-19, i to 178 u Kliničkom bolničkom centru Osijek, a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 44 pacijenta. U samoizolaciji je 2405 osoba. Opširnije  ➡️ U Varaždinskoj županiji evidentirano je 267 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 620 uzoraka. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 257 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 82 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 24 ih je u jedinici intenzivnog liječenja od kojih je 22 na respiratoru, 85 ih je u Klenovniku i 44 u Novom Marofu. Preminule su četiri osobe. Aktivnih slučaja je 2468, a na liječenju kod kuće nalazi se 2211 osoba.

➡️ U Primorsko-goranskoj županiji 256 osoba pozitivno je na koronavirus, a dvije osobe su preminule. Na bolničkom liječenju je 120 pacijenata, a 17 njih na respiratoru, kazao je Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. Upozorio je da viruse u svoja kućanstva i škole donose mladi. Od ukupnog broja zaraženih, oko 15 posto su osobe starije dobi. Broj aktivnih slučajeva je 2706. Ozdravilo je 219 osoba.➡️ Na području Koprivničko-križevačke županije registrirano je 229 novooboljelih. Preminule su dvije osobe. Na području županije trenutno je aktivno 799  slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je 98 osoba, a na bolničkom liječenju nalaze se 82 osobe.

➡️ U Sisačko-moslavačkoj županiji 170 osoba oboljelo je od zarazne bolesti COVID-19. Najviše ih je s područja grada Siska - 101.

➡️ U Karlovačkoj županiji 159 osoba pozitivno je na koronavirus, a preminule su dvije osobe. U Općoj bolnici Karlovac na bolničkom liječenju je 57 osoba, od kojih je pet na respiratoru. U Ogulinu se liječi 28 zaraženih bolesnika. U samoizolaciji se nalazi 897 osoba.

➡️ Na području Zadarske županije 151 je novooboljela osoba. U ovome trenutku aktivno je 1959 slučajeva, a oporavilo se 268 osoba. Testiranje korisnika i djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe Zadar-podružnica Sali ustanovljeno je da su 8 korisnika i 1 djelatnica pozitivni  na koronavirus. Preminula je jedna osoba. Na svim COVID odjelima u zadarskoj općoj bolnici hospitalizirano je 55 bolesnika od kojih je devet na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na liječenju su 24 pacijenta oboljela od koronavirusa. Tijekom jutra pozitivan nalaz na koronavirus dobio je i voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar dr. Alan Medić.

➡️ Novih 145 slučajeva zaraze zabilježeno je u Zagrebačkoj županiji. Najviše oboljelih je iz Samobora - 33, a slijede Velika Gorica - 26, Zaprešić - 13 i Ivanić-Grad - 10. Izliječene su 523 osobe pa je broj aktivnih slučajeva smanjen na 3671. Samoizolacija je propisana učenicima četiri razreda osnovnih škola i tri razreda srednjih škola.

➡️ Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 140 novih osoba pozitivnih na koronavirus. Oporavilo se 89 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva 1.454. U samoizolaciji se nalaze 1.773 osobe. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice nalazi se 28 pacijenata, a u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana 85 pacijenata, od kojih je 10 na respiratoru. Preminule su dvije osobe.

➡️ U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena su 94 nova slučaja zaraze koronavirusom. Najviše oboljelih, njih 67, s područja je grada Bjelovara. Dvadeset i šest novozaraženih s područja grada Bjelovara vezano je uz jedan privatni dom za starije i nemoćne osobe. Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 36 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je njih šest na respiratoru. U samoizolaciji je 1790 osoba. Dvije osobe su preminule.

➡️ U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 87 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a izliječene su 33 osobe. U dubrovačkoj bolnici liječi se 55 osoba. Pet bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih dva na neinvazivnoj ventilaciji, a tri na invanzivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 1149 osoba.

➡️ U Istarskoj županiji potvrđeno je 85 novozaraženih osoba. Za 69 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod dvije osobe epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Italija. Izliječena je 41 osoba. Trenutno je 698 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1135 osoba.

➡️ Na području Šibensko-kninske županije 82 osobe su oboljele od COVID-19. infekcije. Oboljelo je i četvero korisnika Doma za psihički bolesne odrasle osobe Mihek. U šibenskoj bolnici trenutno se liječi 38 osoba, od kojih su dvije osobe na respiratoru, a u kninskoj bolnici trenutno se liječi ukupno 16 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Trenutno je 458 aktivnih slučajeva.

➡️ U Vukovarsko-srijemskoj županiji 80 je novooboljelih, a dvije osobe su preminule. Hospitalizirane su 73 osobe, a u samoizolaciji nalazi se 1664 osoba.

➡️ U Brodsko-posavskoj županiji zabilježeno je 56 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Preminula je jedan osoba. Hospitalizirano je ukupno 78 osoba od čega u slavonskobrodskoj bolnici 51 osoba, a u novogradiškoj bolnici 27 osoba. Sedam hospitaliziranih osoba je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno je 1.868 osoba.  

➡️ S područja Ličko-senjske županije 50 je novooboljelih osoba, izliječena je 31 osoba. Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno su oboljele 1574 osobe od čega je 470 aktivnih slučaja, 38 osoba je preminulo te je izliječeno ukupno 1066 osoba. Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 1263 osoba.

➡️ U Požeško-slavonskoj županiji 48 je novopozitivnih osoba. Trenutačno je aktivno 377 slučajeva, 323 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 54 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 787 osobe.

Koronavirus u svijetu➡ Europska komisija objavila je preporuke zemljama članicama za borbu tijekom zimskih mjeseci protiv pandemije Covida-19, bolesti od koje svakih 17 sekundi jedna osoba u Europi izgubi život poručivši da spašavanje života mora biti ispred proslava. Opširnije

➡ Europska agencija za lijekove i zastupnici Europskog parlamenta upozorili su da se cjepiva protiv Covida-19 ne treba brzopleto odobravati, nakon što je Velika Britanija prva odobrila cjepivo koji su razvili Pfizer i BioNTech. Opširnije  

➡ U Bosni i Hercegovini potvrđeno je nešto više od 1200 novih slučajeva zaraze koronavirusom uz najmanje 45 smrtnih ishoda povezanih s pandemijom, dok vlasti u dijelovima zemlje tvrde da se stanje postupno poboljšava te da je širenje zaraze tamo pod kontrolom. Opširnije  

➡ Broj ljudi zaraženih koronavirusom zabilježen u Poljskoj prešao je jedan milijun, a drugi val zaraze pokazao se ozbiljnijim od prvoga. Opširnije 

➡ Ljudi bi trebali nositi maske kod kuće kako bi spriječili zarazu koronavirusom kad im dolaze posjetitelji izvana te nisu u mogućnosti održavati socijalnu distancu, preporučila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Opširnije  

➡ U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 2428 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je još 57 ljudi od posljedica Covida-19, objavila je slovenska vlada koja zasad ostaje pri uvedenim strogim restriktivnim mjerama. Opširnije  

Francuska će provoditi nasumične granične kontrole kako bi spriječila ljude da se prelaskom u zemlje u kojima su otvorena skijališta zaraze Covidom-19, a moguće je i uvođenje karantene, rekao je premijer Jean Castex. Opširnije  

➡ Pacijenti oboljeli od Covida-19, koji su zbog onkoloških oboljenja istodobno podvrgnuti kemoterapijama ili zračenju, oblicima liječenja karcinoma koji slabe njihov imunosni sustav, mogu ostati zarazni i širiti koronavirus i dulje od dva mjeseca od početka zaraze, pokazali su rezultati studije. Opširnije   

Velika Britanija prva je odobrila cjepivo protiv koronavirusa. Radi se o cjepivu proizvođača Pfizer/BioNTech, javlja BBC. Opširnije

Sjedinjene Države, koje se tjednima bore s eksplozijom pandemije Covida-19, potvrdile su više od 2500 umrlih u 24 sata, što je najveći broj žrtava koronavirusa u jednom danu od kraja travnja, prema podacima Sveučilišne bolnice Johns Hopkins. Opširnije  

➡ Fotografija liječnika u zaštitnom odijelu i rukavicama koji bez prestanka radi 256 dana i grli starijeg pacijenta na Dan zahvalnosti proširila se društvenim mrežama kao simbol očaja oboljelih od Covida-19 i sućuti medicinskog osoblja koje se za njih skrbi. Snimka je nastala na dan kada se američke obitelji tradicionalno okupljaju za blagdanskim stolom. Opširnije  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!