COVID potvrde u školama i na fakultetima: "Bojim se da nismo spremni"

15.11.2021.

19:26

Autor: Dominique Bratović Vela/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

COVID potvrde

COVID potvrde

Foto: Dnevnik / HRT

Procjenjuje se da se će u obrazovnom sustavu dva puta tjedno trebati testirati malo više od 22 tisuće zaposlenih. I dok resorni ministar ne očekuje veće probleme, a ravnatelji provode posljednje pripreme u školama - sindikati smatraju da sustav nije spreman za uvođenje COVID potvrda.


Od utorka zeleni kod ili negativan COVID test bit će jedina ulaznica za škole - i za zaposlene i za vanjske korisnike prostora škole.

- Morat ćemo se priviknuti, trebat će nam malo vremena. Sigurna sam da ćemo uspjeti jer moramo osigurati da nastavni proces ide kako spada i da djeca ne osjete ništa od ovog što se događa!, rekla je Martina Mitrović, logopetkinja, OŠ Borovje, Zagreb.

Pa će i spremačice i voditelji smjene i voditelji sportske dvorane provjeravati COVID status.

Ipak, ravnatelji ističu, ne znamo što nas sve čeka sutra.

- Velika je odgovornost na ravnateljima škola, a bojim se da nismo u potpunosti pripremljeni kako postupiti u nekim situacijama, osobito kad nam dolaze djelatnici koji odbijaju testiranje, rekla je Branka Štefok Bojadžija, ravnateljica OŠ Borovje, Zagreb.

- Ukoliko ne dostave, onda ću ih pozvati na razgovor pa ćemo vidjeti što i kako dalje, nadam se da neće biti problema i da će ovaj sustav testiranja funkcionirati, rekla je Suzana Hitrec, Udruga srednjoškolskih ravnatelja Hrvatske.

Bude li problema, ravnatelji očekuju pomoć Ministarstva.

Ministar pak ne očekuje veće probleme, o otkazima za zaposlene koji ne mogu na posao ne razmišlja. Ima drugih sankcija, kaže.

- Postoji čitav niz propisa koji to reguliraju, možete krenuti od opomena ili slično, naravno da će se nastava morati održavati, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Od škole do škole ovisi kako će uvođenje COVID potvrda proći, smatra sindikalist Stipić.

Stoga su za svoje članove pripremili službenu bilješku - da evidentiraju svakoga tko ne može na posao.

- Ovdje se radi o velikom ulogu, radno mjesto nije mali ulog, radi se o osobnoj odgovornosti pojedinca, ali sindikat je tu da mu bude na pomoći sve dok postoje pravni lijekovi, rekao je Željko Stipić, Školski sindikat Preporod.

Od sutra i studenti veterine, uz zaposlenike, trebaju ili COVID potvrdu ili negativan test za dolazak na nastavu i praktične vježbe.

Ta je odluka izazvala nezadovoljstvo dijela studenata, ali dekan ističe - broj cijepljenih je opravdava.

- Stotinjak studenata koji još nisu bili cijepljeni, cijepilo se od prošle srijede kad smo najavili uvođenje COVID potvrda za studente, tako da ne očekujem da će biti velik broj studenata za testiranje, rekao je Nenad Turk, dekan Veterinarskog fakulteta, Zagreb.

- Studenti nisu znali kako će sutra oni koji su cijepljeni samo prvom dozom doći na predavanje ili oni koji se ne žele cijepiti, fakultet je tome priskočio tako što se možemo besplatno testirati u obližnjoj poliklinici. Najveći je problem - ne znamo do kada, poručio je Jure Copić, predsjednik Studentskog zbora Veterinarskog fakulteta, Zagreb.

Mi smo saznali - za studente u procesu cijepljenja - testiranje je besplatno do dobivanja COVID potvrde, za necijepljene još tjedan dana.

A troškovi testiranja zaposlenih u školama do daljnjeg idu na teret proračuna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!