16:27 / 15.11.2021.

Autor: Hrvoje Šimunović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Osječki studenti tvrde: Diskriminatorna odluka

Prosvjed studenata u Osijeku

Prosvjed studenata u Osijeku

Foto: HRT / HTV

Studenti su na mirnom prosvjedu zatražili da se na fakultetima svima omogući pohađanje nastave uz provođenje epidemioloških mjera, te da vodstva fakulteta koja kane uvesti obvezu predočenja COVID-potvrda odustanu od primjene odluke koja je, kako kažu, diskriminatorna. Na području Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata 35 je novopozitivnih na koronavirus. Na bolničkom je liječenju 137 osoba, od kojih je 25 u Respiracijskom centru. Preminule su dvije osobe.


Uvođenje obveznih COVID potvrda na ulasku u neke od osječkih fakulteta prosvjednici drže udarom na njihovo pravo na obrazovanje koje studenti ostvaruju prisutnošću na nastavi i polaganjem ispita. Smatraju da se na visokim učilištima nastava treba održavati kao i do sada - uz pridržavanje epidemioloških mjera.

- Diskriminacija i segregacija klase, možda nije na bazi rase i bazi religije kao što je prije bilo, ali definitivno čista segregacija cijepljenih i necijepljenih, ustvrdio je Nikša Borovac, student Akademije za umjetnost i kulturu, Osijek.  

Zabranu ulaska u zgradu fakulteta bez COVID potvrde najavila su vodstva Pravnog fakulteta i Akademije za umjetnost i kulturu.

I dok je malo vremena preostalo za pregovore studenata i fakulteta oko pronalaska rješenja kojim će obje strane biti zadovoljne, iz županijskog Stožera civilne zaštite pojasnili su na kojim će mjestima građani moći obaviti antigensko testiranje. 

- Na području Osječko-baranjske županije trenutno je od strane Doma zdravlja otvoreno 15 lokacija za testiranje. Od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije 2 mjesta za testiranje i jedno mjesto u Općoj županijskog bolnici u Našicama, kazao je Matko Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.  

Iz Stožera poručuju da se, ukaže li se potreba, broj od 74 punkta za testiranje na području županije u svakome trenutku može povećati.

Provjere COVID potvrda u školama, tvrtkama i institucijama čiji su osnivači Grad i Županija provodit će osobe koje je odabrao poslodavac. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!