07:00 / 10.11.2021.

Autor: Josip Gavranović/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Divlje svinje napadaju Zagrepčane, lovci im ne mogu ništa

Divlje svinje napadaju Zagrepčane

Divlje svinje napadaju Zagrepčane

Foto: Dnevnik / HRT

Divlje svinje sve češće zalaze u naseljena mjesta, pa tako i u rubne dijelove Zagreba. U jutarnjoj vožnji biciklom u Markuševcu u susretu s divljom svinjom stradao je biciklist.

Gospođa Veronika pokazuje nam mjesto od kuda su divlje svinje izletjele pred njezina sina.


- Spuštao se dolje po Markuševečkoj cesti i napale ga divlje svinje, udarila ga je u prvi kotac i pao je preko nje dolje na cestu, opisuje Veronika, Markuševec.


Zbog pada je zadobio lakše ozljede i nekoliko šavova, no od stresa se još nije oporavio, a tako se osjećaju i susjedi. Kažu, divlje svinje hodaju po cijelom naselju i rade što žele. 


- Noćima ne spavam, to počinje u jedanaest navečer, preksinoć su mi bile tu blizu ograde, priča Dragica Skuzin, Markuševec.


- Divlje svinje nam dolaze u vrtove, u voćnjake, u vinograde i rade nam veliku štetu, kaže Mladen Tubaković, Markuševec.


Raskopani voćnjaci, vrtovi, rovovi od noćas, podsjetnik su da je svinja sve više. Neki zbog toga ne odlaze u svoje vrtove.


- Ja se bojim ići tamo dolje, jer one napadaju, one se iz grmlja povuku, njih ima cijeli čopor, to je jedna familija, upozorava Ljubica, Markuševec.


Lovci poručuju da su im ruke vezane jer, prema zakonu, na divljač mogu pucati tek 300 metara od naselja. Procjenjuju da je na Zagrebačkoj gori 600-tinjak divljih svinja, a mnogo ih je i zato što lani zbog situacije s koronavirusom nije bilo godišnjeg odstrela. Ipak, svjesni su situacije na sjeveru Zagreba.


- Jedino što je moguće da se ovdje napravi jest izvršenje odstrela ili eventualno izrada lovki na područjima gdje nije 300 metara, da se divljač lovi i odvozi u druga lovišta, objašnjava Hrvoje Kukas, tajnik Lovačkog saveza grada Zagreba.


Dok se čeka rješenje ili moguća izmjena zakona, divlje svinje u gradu bit će sve češći prizor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!