Đakić: Dva autobusa nisu HVIDRA - reagirao Culej

12.10.2018.

11:41

Autor: HRT

default error photo
Uoči sutrašnjeg prosvjeda u Vukovaru predsjednik HVIDR-e Josip Đakić demantirao je podjele u toj udruzi.
Uoči sutrašnjeg prosvjeda u Vukovaru predsjednik HVIDR-e Josip Đakić demantirao je podjele u toj udruzi.

Smatra da će manjina članova ići na prosvjed te zbog toga neće snositi sankcije. No naglasio je kako će se o svemu razgovarati. "Možemo reći da je plemenita ideja o intenziviranju rada državnih tijela vezano za ratne zločine - uspjela. Vidimo kako ima različitih političkih aktera koji su najavili dolazak u Vukovar. Način prosvjeda govori samo o gubljenju vremena, novaca i živaca. Oni koji dolaze iz Hrasta, Mosta i inicijative 'U ime obitlji' - oni su striktno protiv Andreja Plenkovića", kazao je Josip Đakić. Odbacio je tezu da su im najveće udruge otišle u Vukovar jer, rekao je, dva autobusa nisu sve udruge."Za mene je jedan čovjek iz HVIDRA-e - cijela Hvidra, jedan specijalac iz Specijalne policije, cijela Specijalna policija", rekao je saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej. "Zločini nisu istraženi, zločinci nisu procesuirani. Pored onih koji su nedostupni hrvatskoj pravdi, ima puno onih koji vegetiraju u Hrvatskoj, mnogi se nalaze u državnim institucijama", dodao je. Poručio je kako u Vukovaru sutra nisu dobrodošli političari koji misle "poentirati zbog političke ambicije", a on će u Vukovar ići kao "branitelj, svojim imenom i prezimenom". Upitan zašto je prosvjed organiziran za vrijeme Vlade Andreja Plenkovića, Culej je rekao da se isto događalo i ranije, a da je "šator rezultat stradanja Darka Pajičića, kojega je do smrti doveo policajac Sabadoš, koji se sada nalazi u hrvatskoj mirovini".Zajednica udruga i članova HVIDRA grada Zagreba najavila je da će sutra biti u Vukovaru. Predsjednik zagrebačke HVIDRA-e Ante Tandara najavio je organizirani prijevoz njihovih članova u Vukovar. "Dajem podršku opravdanom glasu za žrtve, glasu koji želi upozoriti na dosadašnje propuste u otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina. Također, dajem podršku svim ljudima koji promiču istinu o Domovinskom ratu i koji žele doći do istine o zločinima i žrtvama zločinačke agresije Republike Srbije", poručio je Tandara.

Premijera Andreja Plenkovića novinari su tijekom posjeta Institutu Ruđer Bošković pitali: "Hoće li biti sankcija za HDZ-ovce koji će eventualno doći na prosvjed u Vukovar. Premijer je samo kratko odgovorio: "Vidjet ćemo". A za pitanje o HVIDRA-i novinare je uputio na Josipa Đakića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!