Bauk: Vlada neće sama otići; Habijan: Performans oporbe

06.09.2022.

19:38

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Bauk i Habijan u HTV-ovom Dnevniku

Bauk i Habijan u HTV-ovom Dnevniku

Foto: Dnevnik / HRT

Saborski zastupnici Arsen Bauk (SDP) i Damir Habijan (HDZ) večeras su u HTV-ovom Dnevniku polemizirali o oporbenom zahtjevu za ostavku Vlade zbog plinske afere te drugim temama.

Bauk je rekao da su na današnjoj zajedničkoj sjednici 11 klubova zastupnika u Saboru osudili aferu, zatražili političku odgovornost premijera, Vlade, Uprave i Nadzornog odbora Ine, te zatražili određene podatke od Vlade koji se tiču cijena po kojima su prodavani domaći plin i nafta u 2020., 2021. i 2022. godini.


- Što se tiče političkih zahtjeva, ne očekujemo da će Vlada sama od sebe otići, posebno ako njihovi koalicijski partneri i dalje toleriraju ovo što radi četvrta razina HDZ-a, kako to oni vole reći, rekao je Bauk, dodajući da pak očekuju ispunjenje onih zahtjeva koji su utemeljeni na Zakonu o energiji.


Habijan je rekao da ovo nije prvi put da se oporba ujedinila te da će se vrlo vjerojatno opet posvađati.


- Ako pogledate zaključke koje su danas donijeli, zapravo se više-manje radi o tome što je Vlada već pokrenula, a to je pitanje odgovornosti članova Uprave, rekao je.

Govor mržnje ili malo teže riječi?


- Prema tome, Vlada radi na tome i to je ono što u ovom trenutku jedino možemo i napraviti. A ovo sve ostalo je jedan performans, rekao je Habijan, dodajući da oporba ima pravo na to, ali je osudio uvrede i govor mržnje koji su se, kako je rekao, čuli na današnjoj sjednici.


Bauk je pak rekao da ne misli da je bilo govora mržnje.


- Bilo je malo težih riječi, ali razina govora mržnje mislim da ipak nije prijeđena, dodao je.


Upitan hoće li zaista doći do smjene Uprave Ine i što ako mađarski članovi odbiju zahtjev Vlade RH, Habijan je rekao da mu je teško vjerovati da bi MOL bio zadovoljan sadašnjom situacijom u Ini.


- Prema tome, očekujemo jednu suradnju, da će Mađarska pokazati razumijevanje i da će se doista članovi i jedne i druge strane na neki način smijeniti, rekao je Habijan.


Bauk je rekao da se mora utvrditi tko je još imao utjecaj da se afera dogodi ili da se ne spriječi.

Analogija s Riječkom bankom


Habijan je podsjetio na slučaj Riječke banke i nestanka 100 milijuna eura, istaknuvši da se to dogodilo u vrijeme kad je Bauk bio u Vladi i pitajući ga je li znao za to.


Bauk je uzvratio da je dio Vlade bio uključen u "spašavanje te priče", dodajući da je ona imala i pravosudni rasplet.


- Ne vidim u tom dijelu analogiju. Nisam siguran da je upravu postavila tada Vlada, rekao je.


Bauk je također rekao da Vladin paket mjera nije ni dovoljan ni pravovremen.

Nova uhićenja

Zastupnici su komentirali i današnje uhićenje šibenske sutkinje Maje Šupe, zagrebačkog poduzetnika Blaža Petrovića i šibenskog odvjetnika Branimira Zmijanovića.

Bauk, koji je i član DSV-a, potvrdio je da je Maji Šupe skinut imunitet.

Na komentar da je uhićeni Zmijanović bivši član HDZ-a Habijan je rekao da je on u međuvremenu bio član Mosta i Domovinskog pokreta.

- Prema tome, možemo i govoriti da je uhićeni član Mosta, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!