HRT doznaje: Vlada će ograničiti cijenu osnovnih namirnica

06.09.2022.

Zadnja izmjena 18:26

Autor: Matea Šeparović/HRT/IMS/V.G.

Cijene hrane

Cijene hrane

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nakon što je jučer upoznao vrh HDZ-a s Vladinim paketom mjera za suzbijanje udara poskupljenja energenata na građane i gospodarstvo, premijer je danas o tome razgovarao s koalicijskim i socijalnim partnerima. Svi detalji mjera, pa i onaj koliko će njime biti spriječeno drastično poskupljenje energenata, čuvaju se za četvrtak.

HRT doznaje iz izvora bliskih Vladi kako će se ograničiti i cijena osnovnih namirnica - mlijeka, šećera, ulja i mljevenog mesa. Vjerojatno će biti i više od toga. Također se doznaje kako će paket mjera iznositi više od 6 milijardi kuna.

Koalicija pa socijalni partneri. Promenada na Markovu trgu rezultirala je jednom, jedinom informacijom, osim onog da će jesenski paket mjera biti sveobuhvatan i skup, skuplji nego proljetni, a riječ je o više od 6 milijardi kuna.

- Ono što mogu reći ovako općenito i da sigurno umirim javnost i veliki dio poduzetnika da nekih drastičnih poskupljenja neće biti, rekao je Stjepan Čuraj, predsjednik HNS-a i državni tajnik.

Građanima je i ovih poskupljenja "preko glave", ali što je to drastično za one koji odlučuju?

- Hajdemo reći da će stvari biti koliko-toliko najbliže onome su bile i dosada, rekao je Čuraj.

Vlada će stoga pomoći svim kućanstvima, ali i javnim ustanovama i to tako što će ograničiti rast cijena energenata. Kako HRT doznaje, osim što će javne ustanove plaćati struju po istoj cijeni kao i kućanstva, traži se model za povoljnije plaćanje računa za struju i plin poduzetnicima.

Na pitanje hoće li se obuzdati i rast cijena proizvoda u trgovinama, ministar gospodarstva odgovara...

- Radi se i na tome. Ali evo to će premijer detaljno predstaviti, rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva.

Dok se na tome radi, HRT doznaje iz izvora bliskih Vladi kako će se ograničiti i cijena osnovnih namirnica - mlijeka, šećera, ulja i mljevenog mesa. Vjerojatno će biti i više od toga. Također  se doznaje kako će paket mjera iznositi više od 6 milijardi kuna.

Poduzetnici se pitaju hoće li se opet ići u smjeru potpora za očuvanja radnih mjesta, premda u ovoj situaciji Vlada nikome nije zabranila rad kao što je to bilo u jeku pandemije.

- To ne mogu niti potvrditi niti opovrgnuti, ali bit će mjere poduzetnicima koje možda ni ne budu u tom smjeru išle, rekao je Čuraj.

Nakon sastanka vladajuće koalicije, premijer se sastao i sa socijalnim partnerima.

U Hrvatskoj treba 37 dana rada da bi oni s minimalnim plaćama mogli podmiriti svoj godišnji račun za energiju, izračunao je Krešimir Sever. 

- Zadovoljio bi nas jedan široki paket mjera jer je stanje ionako izuzetno teško. Ono se lomi preko građana, gospodarstva pa opet preko građana. Očekujemo jedan sveobuhvatan paket, da se naravno i potvrdi da će i dalje cijene plina ostati na razini kako je dogovoreno, da će se tome priključiti i cijene struje, da će se iz sustava gospodarstva koje stvara profit maknuti neprofitne organizacije i da će se neprofitne organizacije, među kojima su od vjerskih zajednica do škola, vrtića i sindikata, prema cijenama plina i struje isto tako posložiti prema sustavu građana. Očekujemo da će potpore biti izdašnije i snažnije kad je riječ ne samo o energetski siromašnim građanima nego i šire od toga, jer je dohodak u kućanstvu toliko nizak da je praktički udar i više nego ogroman i mnogi strepe što se događati na jesen. Treba dati snažnije potpore gospodarstvu, da su im ulazne cijene manje, ali i da vlast može uvjetovati da izlazne cijene budu manje pa da svi skupa od toga imamo korist. Povećanje plaća je nužno u privatnom i javnom sektoru. Očekujemo da će Vlada naći modele za pomoć u dijelu privatnog sektora koji nema sam za sebe dovoljno sredstava za povećanje plaća. Hrvatskoj treba 37 dana rada da bi onaj tko ima minimalnu plaću mogao podmiriti svoj godišnji račun za energiju. Stanje je i više nego loše, poručio je uoči sastanka Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata.

Vlada je svjesna izvanredne situacije, poručuju iz HUP-a. 

- Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja napore Vlade da mjerama pomoći obuhvati sve sektore hrvatskog gospodarstva, a osobito što je nama bilo važno da je potrebno obuhvatiti sve poduzetnike neovisno o veličini. Mi vjerujemo i vidimo da je Vlada svjesna izvanredne situacije u kojoj su prisiljeni poslovati naši poduzetnici. Zadovoljni smo u smislu dijaloga i otvorenosti prema našim prijedlozima. Čekamo četvrtak da vidimo finalni prijedlog Vlade, rekla je Irena Weber, direktorica HUP-a.

Nisu svi na istim linijama. Sindikati, među ostalim, od Vlade očekuju povećanje plaće i u javnom i u državnom sektoru najmanje u visini inflacije. Isto očekuju i od privatnih poduzetnika.

- Vidjeli smo u prvom kvartalu ove godine da onih pet milijardi nije puno pomoglo, ali u svakom slučaju tri ključne stvari koje očekujemo od Vlade - da se socijalno najugroženijim građanima osiguraju uvjeti da mogu preživjeti zimu, subvencije za sve vrste ogrjeva. Drugo, da se poduzetnicima osiguraju normalni uvjeti poslovanja kada su u pitanju cijene energenata, a onda je tu i očuvanje radnih mjesta. I treće, da poveća plaće radnicima u javnom i državnom sektoru najmanje u visini inflacije. Isto to očekujem i od privatnih poduzetnika. Povećanje plaće kroz kolektivno pregovaranje, kako sektorsko i kućno, je jedino rješenje za nadomjestak građanima što se tiče pada troškova života i mogućnosti snošenja ove ekonomske krize. S jedne strane Vlada ima najveću ulogu, s druge ulogu imaju i poduzetnici kojima treba pomoći, no oni su u ovoj godini imali izuzetno veliku dobit i velik dio je išao dividende. Mi očekujemo da se dio tog profita usmjeri u povećanje plaća, rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Pomoći će se i umirovljenicima i socijalno ugroženima, ići će se u svim smjerovima, ali o detaljima još svi šute i riječ daju premijeru, koji će pak sve objasniti u četvrtak. S obzirom na to da je ovaj paket skup, logično je da bi se u svemu najviše trebao isprsiti HEP, smatraju neki od partnera.

Hrebak: Očekujemo izdašni paket mjera za pomoć gospodarstvu

Saborski zastupnik HSLS-a Dario Hrebak izjavio je u utorak uoči sastanka koalicijskih partnera iz parlamentarne većine o najavljenim Vladinim mjerama da očekuje što izdašniji paket mjera koji će pomoći gospodarstvu i sačuvati radna mjesta.

- Svi znamo što nas očekuje u iduća 2-3 mjeseca pa sve do proljeća. Cilj je države da se maksimalno istegne i najviše pomogne gospodarstvu i skupinama u društvu kojima će biti najteže plaćati račune, kazao je Hrebak novinarima.

Istaknuo je da će inzistirati na očuvanju radnih mjesta i pomoći gospodarstvu, pri čemu ne treba raditi razliku između malih i velikih poduzetnika. Poručuje da svaku kunu koja je na raspolaganju u državnom proračunu treba usmjeriti u gospodarstvo, kao i tijekom pandemije korone.

- Tada smo uspjeli spasiti najveći dio radnih mjesta i to nam se vrlo brzo vratilo. Vrlo brzo smo došli na razinu prije bolesti COVID, isto to očekujem i sada, rekao je Hrebak.

Javnim ustanovama, dodao je, mora se pomoći, ali mogu se raditi određene uštede. No na gospodarstvu ne smijemo štedjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!