Ujedinjena oporba poziva Vladu na ostavku i traži prijevremene izbore

06.09.2022.

Zadnja izmjena 14:21

Autor: HRT

Sjednica ujedinjene oporbe u Saboru

Sjednica ujedinjene oporbe u Saboru

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Prvi put od stjecanja neovisnosti u Hrvatskom saboru održala se zajednička sjednica svih oporbenih klubova zastupnika. Ujedinjena oporba jednoglasno je prihvatila zaključke kojima najoštrije osuđuje financijske malverzacije u Ini i traži da se uz Upravu razriješi i Nadzorni odbor. Političku odgovornost pak treba snositi premijer Andrej Plenković i Vlada, pa oporba traži njihove ostavke i raspisivanje prijevremenih izbora.

Među zaključcima je i zahtjev da Predsjedništvo Sabora do početka redovite sjednice 15. rujna zastupnicima dostavi izvješća o prosječnim mjesečnim prodajnim cijenama plina i nafte za 2020., 2021. i 2022. godinu, prosječnim cijenama izvezene nafte i plina te cijenama po kojima su kupovani kao i iznosima naplaćenih koncesija za eksploataciju nafte i plina.

Nakon što je vladajuća većina odbila zahtjev oporbe da se održi izvanredna sjednica Sabora, na sjednici su se okupili klubovi Socijaldemokrata, SDP-a, Mosta, Zeleno-lijevog bloka, Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista, Centra i GLAS-a, HSS-a i Radničke fronte, IDS-a, Za pravednu Hrvatsku te Fokusa i nezavisnih zastupnika. 

- Činjenica je da se u Hrvatskoj zakonito, a ne slučajno dogodila pljačka u nezapamćenom iznosu. Ignoriranje našeg zahtjeva za održavanje sjednice Sabora i upad u hrvatski ekonomski i politički sustav zaslužuje svu pozornost odgovorne političke javnosti. Ovim sastankom vjerujem da ćemo odaslati poruku, rekao je saborski zastupnik Kluba Socijaldemokrata Davorko Vidović.

- Osim goleme imovinske koristi koja je završila na računu jednog umirovljenika, ova je pljačka direktno utjecala na energetsku sigurnost Hrvatske. Golem udio plina koji se proizvodi na tlu Hrvatske i koji je u ovoj krizi mogao poslužiti građanima zanimljivim je putem, koji uvijek nosi pečat HDZ-a - završio u privatnim rukama. Ovime nije oštećena samo jedna tvrtka, nego svi građani. O tome se mora govoriti u Saboru, poručio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin

"Oporba će iskoristiti sve instrumente kako bi se raščistilo s pljačkom svih"

Ovo više nije pitanje etikete, ovo je pitanje života ili smrti, ustvrdio je Grbin pozivajući na odgovornost Vladu i premijera. Najavio je da će oporba iskoristiti sve parlamentarne instrumente kako bi došlo do "potpunog raščišćavanja s prošlošću, pljačkom svih nas, kako bi državu oslobodili okova koji je vuku dolje".

Dvije su ključne riječi koje bi mogle ocrtati ono što se danas događa - besramnost i bezobraština. Zanimljivo je svaki put da u vrhu HDZ-a nitko ništa ne zna, poručio je predsjednik Kluba zastupnika Mosta Božo Petrov. Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava kazao je kako njega i "sve poštene ljude u zemlji ovakav sustav i ovakvi tipovi na čelu s Plenkovićem - prave glupanima". Poručio im je da glupani nisu i da znaju "osjetiti kad je trulo i što se događa s organima koje zahvati gangrena".

- Za ovu operaciju moglo je znati samo nekoliko ljudi prvog, a ne četvrtog ranga upravljanja. Sve je jasnije da je 'dedin' račun bio samo transferni račun. Postavljamo pitanje: 'Za koga?', poručila je predsjednica Kluba zastupnika Socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec

Oporba se ujedinila, od lijeve do desne, i namjeravamo takvima i ostati dok ne potjeramo HDZ u ropotarnicu prošlosti, zaključila je predsjedateljica Sabina Glasovac (SDP). Ovakav niz afera ne bi izdržala ni Švicarska, a riba smrdi od glave, ustvrdio je Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti). Dodao je kako bi oni koji kradu državnu imovinu trebali ići doživotno u zatvor.

Vesna Vučemilović iz istog kluba dometnula je da ne vjeruje premijeru ni Vladi, jer da je htio riješiti situaciju, smijenio bi sve u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) i tvrtki Hrvatski operator tržišta energije (HROTE-u), državne tajnike i ministre koji ne rade svoj posao.

Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i Centra) istaknula je da je afera u Ini još jednom pokazala da nema promjene u HDZ-u, a Dalija Orešković poručila je da "oporba građanima mora pokazati da je bolja od HDZ-ove vlasti". Krešo Beljak u ime Kluba HSS i RF-a izrazio je nadu da će akcija oporbe uroditi plodom, odnosno smaknućem HDZ-a s vlasti, a onda i iz političkog života Hrvatske. 

Čačić: HDZ bio i ostao duboko koruptivna i klijentelistička stranka 

Emil Daus u ime Kluba IDS-a zatražio je, osim utvrđivanja političke odgovornosti ministara i Vlade, što hitnije sazivanje tematske sjednice Hrvatskog sabora, analizu i reviziju poslovanja Ine kao i pritisak na MOL radi uspostave pravednijeg i ravnopravnijeg modela upravljanja Inom. Ružica Vukovac u ime Kluba za pravednu Hrvatsku napomenula je kako je u još jednu pljačku "umočen" član HDZ-a te nevjerojatnim ocijenila što Ina još nije izašla s procijenjenom štetom.

U ime Reformista Radimir Čačić ustvrdio je da je HDZ bio i ostao duboko koruptivna i klijentelistička stranka, kaže kako je svjestan da od pozivanja na ostavke neće biti ništa, ali podržava raspravu o problemu i jedinstveni nastup oporbe. Ustvrdio je da je u vrijeme sadašnje vlade došlo do potpunog prijenosa izvršnih ovlasti s Uprave Ine na izvršne direktore te sada imamo situaciju da je dopušten transfer naše nafte i snažan napor MOL-a da potpuno preuzme sve izvršne ovlasti u Budimpešti.

Damir Bajs (Klub Fokusa i nezavisnih zastupnika) zaključio je da postoji alternativa HDZ-u, što dokazuje današnje okupljanje oporbe, a njegov kolega iz kluba Dario Zurovac pozvao je da se osim članove Uprave i Nadzornog odbora Ine smijeni i ravnatelj Porezne uprave. 

Predstavnici oporbe o zaključcima su izvijestili nakon sjednice

Peđa Grbin poručio je kako se radi o "pljački koja, kad bi bila i jedina - zaslužuje da svi zajedno radimo na sprječavanju da se to dogodi". Međutim, dodao je - radi se o nizu koji se ponavlja i koji čini da živimo u "beskrajnom danu". Smatra da će biti još "subota kada ćemo po portalima čitati 'breaking news' da nekoga hapse, jer je stvoren krug pljačke koji Hrvatsku drži za gušu i ne da joj naprijed".

Davorko Vidović kazao je kako je današnja sjednica jedinstvena, a nada se da će i u budućnosti pokazati da se radi o "demonstraciji i osvještenosti nas i građana, da i lijevi i desni ne žele trpjeti sustav partijskog upravljanja ovom zemljom u kojemu se potpuno devastira javno dobro". Taj je sustav, kao normalan stil političkog ponašanja, u najvećoj mjeri inaugurirao HDZ, dodao je.

'Vratiti poluge upravljanja onima koji su spremni djelovati na zakonit način'

- Opozicija se danas jasno i potpuno jednoglasno pozicionirala oko toga da ova Vlada i premijer moraju otići i da trebamo vratiti poluge upravljanja državom iz ruku onih koji su osuđeni za korupciju, u ruke kojima ona pripada, a to su građani i stranke koje su spremne djelovati na zakoniti način, koji nije kriminalan, poručila je Sandra Benčić (Možemo!).

Nikola Grmoja (Most) rekao je kako žele poslati poruku građanima da neće biti ostavljeni u krizi, da ima onih koji se neće miriti s činjenicom da je korupcija prodrla u sve segmente društva. Izrazio je zadovoljstvo što su se usuglasili oko zaključaka i najavili daljnje aktivnosti. Pozvao je na prosvjed 10. rujna.   

Na sjednici je 11 od ukupno 16 oporbenih klubova u Saboru - od krajnje ljevice do krajnje desnice, primjerice Radničke fronte i Hrvatskih suverenista. Sudionici sastanka poručuju da je svrha sastanka da se sa saborske govornice čuje ono što, čini se - HDZ ne želi da se čuje, javila je za Studio 4 iz Sabora Tatjana Munižaba. Napomenula je da oporba bez dvije ili tri ruke iz HDZ-ove koalicije ne može sazvati ni izvanrednu sjednicu Sabora, a kamoli izvanredne izbore pa je o smislu sastanka pitala Arsena Bauka (SDP). 

Koji je smisao sastanka?

- Smisao sastanka je, kao i smisao oporbe, da upozoravamo na ono što Vlada radi loše. U ovom slučaju to što radi loše je toliko veliko da smo prvi put u 20 godina uspjeli okupiti sve s ljevice i desnice. Dosta nas stvari dijeli, ali je nevjerojatno kako nas je ovo uspjelo spojiti. Radi se o tolikoj svinjariji, koja je toliko velika da traži reakciju parlamenta, poručio je Bauk. Upitan o daljnjoj strategiji oporbe, kazao je kako su istraživanja pokazala da je ova afera dosta naštetila HDZ-u - "i to s pravom".  

'Ako im je rejting pao za 3%, onda im do nule treba osam milijardi kuna'

- Ako im je rejting pao za 3 posto, onda im do nule treba osam milijardi kuna. Nisam siguran da se to neće dogoditi do kraja mandata. Vidi se da i premijera i HDZ ova afera dosta pogodila. I njima je stalo što građani misle i zato nisu sazvali sjednicu, kako se o ovome ne bi razgovaralo, zaključio je Bauk. 

Podsjetio je da je SDP jučer predložio prijedlog za paket mjera protiv inflacije, a predlažu i druga rješenja, rade ono što u svakom višestranačkom društvu oporba radi. Narod nam je na izborima dao ulogu opozicije, nadam se da na sljedećima neće, zaključio je Bauk.


Podsjetimo, pod sumnjom da su preprodajom plina Inu oštetili za više od milijardu kuna uhićeni su direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik HOK-a Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. Dane Škugor i Ratkić pušteni su da se brane sa slobode, ostalima je određen jednomječni istražni zatvor. 

Protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca iznosi gotovo pola milijarde kuna, Goran Husić profitirao je za više od 90 mil. kn, a Josip Šurjak za 68,9 mil. kn. Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo je još više od 200 mil. kn protuzakonito ostvarene dobiti. Osumnjičenima je blokiran najveći iznos u hrvatskoj povijesti, čak 813 mil. kn. USKOK procjenjuje da je šteta koja je malverzacijama s plinom počinjena Ini i veća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!