Danju i noć spašavaju živote, a prekovremeni sati za njih su svakodnevica

26.02.2023.

Zadnja izmjena 19:43

Autor: Ruža Ištuk, Ines Milanković/Dnevnik/HRT/IMS/Hina

Hrvatski je Dan liječnika

Hrvatski je Dan liječnika

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatski je dan liječnika. Poziv je to, a ne zanimanje. U Hrvatskoj ih nedostaje, a prekovremeni sati su svakodnevica. Biti liječnik kažu, znači vidjeti, čuti, prepoznati i odlučiti. A oni su odlučili jedno, s obzirom na veliko nazadovoljstvo - prosvjedovat će na Markovom trgu sredinom ožujka.Rade u svim uvjetima, danju i noću. Spašavaju živote, pomažu drugima. Danas je njihov dan, Dan liječnika.

- Na ovaj dan prisjećemo se i svih kolega i kolegica koji su stvarali hrvatsko liječništvo kroz desetljeća koja su iza nas, ali i svih onih kolega koji na današnji dan rade, koji su sad u operacijskoj dvorani, u intenzivnim njegama, u rađaonici, u kolima Hitne pomoći. Biti liječnik je prije svega poziv, a ne profesija, rekao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

I nakon 37 godina rada, na tisuće operativnih zahvata, porođaja... radna nedjelja i dežurstvo.

- Veseli me još uvijek, zato sam tu. Volim malo osjetiti i ovaj dio bolničkog posla, a ne samo redovno radno vrijeme. Ne znam točno koliko je bilo do sad porođaja, nismo imali nijednu hitnu operaciju - to je dobro, niti neku drugu intervenciju, dvadesetak žena je prošlo kroz hitnu ambulantu, rekao je Mihajlo Strelec, dr.med. specijalist ginekologije i opstetricije Klinika za ženske bolesti i porode.

Jedne čekaju pregled, druge porođaj; tu su i liječnici i medicinske sestre.

- Svi koji se odlučimo raditi u bolnici na neki način smo suglasni s tim da ćemo gubiti i noći i vikende i praznike jer svaka bolnica radi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, kazao je Strelec.

Pregled internista, neurologa, bolnica u Vukovaru.

- Upravo ste vidjeli našeg pacijenta koji je dovezen sa simptomima akutnog moždanog udara. U postupku je zbrinjavanja i nadam se da ćemo mu uspjeti pomoći, rekla je Sanja Svalina, dr. med. subspecijalist intenzivne neurologije, Nacionalna memorijalna bolnica"Dr. Juraj Njavro" u Vukovaru.

Pomoć trebaju i oni.

- Neki su preopterećeni, a to nije nagrađeno, znači mislim da treba dignuti cijenu našeg rada i usluga prema bolesnicima, kazao je Vladimir Horvatić, dr. med. internist Nacionalne memorijalne bolnice "Dr. Juraj Njavro" u Vukovaru.

- Da je teško biti liječnik u Hrvatskoj danas govori i veliko nezadovoljstvo hrvatskih liječnika i spremnost da prosvjedima i drugim vrstama aktivizma izbore se za svoj bolji status, a u konačnici za spas našeg zdravstvenog sustava, istaknuo je Luetić.

Unapređenje sustava očekuje se od Ministra zdravstva. U čestitci liječnicima, ističe.

- Ta važna uloga osobito je došla do izražaja tijekom dvije izazovne pandemijske godine kada ste svojim humanizmom, požrtvovnošću i stručnošću, zajedno sa svim zdravstvenim djelatnicima, doprinijeli uspješnom svladavanju iznimnih izazova. Pronalaziti rješenja i odgovore na mnoga otvorena pitanja našeg zdravstva možemo i moramo zajednički, u suglasju želja, očekivanja, potreba i mogućnosti, stoji u čestitci.

Dijagnoza zdravstvenog sustava je poznata. Kakvu terapiju očekuju - liječnici će izreći na prosvjedu sredinom ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!