17:13 / 22.01.2022.

Autor: Igor Ahmetović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Dan mimoza u Glini uz projekt "Protresimo svijest o raku"

Dan mimoza

Dan mimoza

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice u gradovima diljem Hrvatske obilježava se Dan mimoza, nacionalni dan borbe protiv te zloćudne bolesti. Edukacijom o važnosti prevencije i redovitim ginekološkim pregledima Dan mimoza obilježen je i u Glini.

Redoviti ginekološki pregledi i cijepljenje protiv HPV-a najučinkovitije su metode borbe protiv karcinoma vrata maternice.

- Cilj nam je danas da podignemo svijest, da apeliramo na žene da im ukažemo da imaju priliku javiti se, naručiti i zabilježiti svoj termin. Želimo ih potaknuti na razmišljanje da je briga za svoje zdravlje najvažnija i da oni danas imaju, bez obzira na okolnosti u kojima živimo, priliku to i učiniti, kazala je Sanja Štingl Vlašić, predsjednica Udruge "Sv. Agata" u Glini. 

Udruga Sveta Agata s partnerima na području Gline idućih će godinu dana provoditi projekt "Protresimo svijest o raku". Organizirat će edukacije i pružanje različitih oblika pomoći oboljelima.

- Mi ćemo pružati sve moguće usluge savjetovanja. Psihologa, psihoterapeuta, upute o pravima, nutricionističkim savjetima, grupnim terapijama. Dakle sve ono što bude potrebno ženama u Glini svakako ćemo nastojati da im to i pružimo, izjavila je Ljiljana Vukota, glavna tajnica Udruge "Sve za nju". 

Skrb za pacijente, zbog potresa, na glinskom je području znatno otežana, stoga su se u projekt kao partneri uključili i Crveni križ te Županija.

- Obilazimo veliki dio terena i nekako smo produžena ruka udruzi gdje možemo obavijestiti korisnike, na kraju krajeva i oboljele, o svim mogućnostima i benifitima koje mogu koristiti kroz ovu udrugu, rekla je Alberta Cestarić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Glina. 

- Bez obzira na teške posljedice potresa mi smo kao županija uspjeli organizirati i zadržati zdravstveni standard tako da na području županije imamo 13 ambulanti gdje naše stanovnice mogu potražiti i dobiti liječničku pomoć i skrb, istaknuo je Mihael Jurić, zamjenik sisačko-moslavačkog župana. 

Rak vrata maternice bolest je koja se na vrijeme može otkriti i liječiti, stoga je i poruka iz Gline - reagirajte na vrijeme, odite na pregled.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!