Dan narcisa: Redoviti pregledi dojki spašavaju živote

27.03.2021.

07:31

Autor: I.Z./HRT/Hina

default error photo

Rak dojke drugi je uzrok smrti žena u Hrvatskoj pa je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke ili Dan narcisa, koji se obilježava danas, prigoda da se naglasi važnost redovitih pregleda dojki kako bi se bolest spriječila ili otkrila u ranom stadiju, kada ju je moguće izliječiti.

Svake godine u Hrvatskoj od raka dojke oboli oko 2500 žena, a umre njih oko 1000, no posljednjih godina bilježimo pad smrtnosti od te bolesti. U povodu Dana narcisa ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je važnost provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, koji je nastavljen i u uvjetima pandemije Covida-19.

- Program se provodi u svim zdravstvenim ustanovama pa je u posljednje vrijeme postotak žena kod kojih je rak otkriven u ranoj, izlječivoj fazi, porastao na 60 posto, kazao je.

Najavio je da će se u županijama u kojima je odaziv na preglede nešto manji provoditi javnozdravstvene akcije i dodatno uključivati liječnici obiteljske medicine.


- Ondje gdje prestaje sudjelovati sustav mora djelovati osobna odgovornost. Stoga pozivam naše sugrađanke da se odazovu na pregled u sklopu Nacionalnog programa, jer na taj će način umanjiti tragične posljedice ove bolesti, kazao je.

Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje i preživljenje mnogo veće. Rak dojke najčešće se javlja u dobi iznad 50 godina, ali može se javiti i kod mladih žena.

Udruge žena prigodnom prodajom narcisa, cvijeta koji je odabran kao simbol proljeća i buđenja nove nade, žele podići svijest javnosti o raku dojke kao ozbiljnom javno-zdravstvenom problemu i educirati žene o važnosti redovitih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila što ranije.

- Rak dojke po zadnjim podacima u svijetu je postao najčešći rak koji se pojavljuje, pretekao je i rak pluća, poručio je klinički onkolog dr. sc. Davor Kust.

- Prevencija i rano otkrivanje pomažu kao prvo da se bolest pokuša spriječiti, ako to nije moguće onda da se barem otkrije što ranije kada su mogućnosti izlječenja jako dobre. Za rak dojke u ranim stadijima to je preko 90-95%, dodao je.

- Narcis je simbol nade u ozdravljenje, nade u život i mi smo ovdje da damo podršku svim oboljelima, istaknula je predsjednica Udruge P.I.N.K. - life Nives Moric.

- Mama mi je umrla prije dvadeset godina od raka dojke s 48 godina. Uredno se pregledavam jer imam podsvjesni strah, naglasila je Gordana Mingini. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!