Dan narcisa: Preventivni pregledi su ključ ozdravljenja

25.03.2023.

Zadnja izmjena 13:45

Autor: HRT/D.M.

Dan narcisa

Dan narcisa

Foto: Sandra Šimunović / PIXSELL

Dan narcisa upozorava na važnost prevencije jedne od najčešćih smrtonosnih bolesti u žena - raka dojke. Zagrepčanke i Zagrepčani, ali i građani drugih gradova, uz razgovor s liječnicima, podjelu edukativnih letaka i simboličnu humanitarnu prodaju narcisa mogli su saznati sve najnovije informacije o prevenciji i liječenju raka dojke.

U sklopu 27. Dana narcisa na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu postavljen je i mobilni mamograf u kojem su unaprijed naručene pacijentice mogle obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda. Sve ostale zainteresirane sugrađanke mogu dobiti informacije o preventivnim mamografskim pregledima te o načinu uključivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

Poziv na zajedničke akcije udruga i medija


- Puno je vrsta rakova, a i puno vrsta narcisa. Narcisa je jedan od najotpornijih cvjetova, a prva subota u proljeću znači da je to buđenje nove nade u život i nade u ozdravljenje za sve onkološke bolesnike, izjavila je predsjednica Udruge Pink Life Nives Morić. Naglasila je da su preventivni pregledi ključ ozdravljenja.

- Za dojku smrtnost pada, ali zadnja statistika pokazuje za sve vrste rakova oko 25.000 novooboljelih, što nije dobro, zaključila je i navela podatak da je na pozive za Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva jako slab odaziv. Izrazila je nadu da će se ipak ta statistika promijeniti. Pozvala je na zajedničke akcije, i udruga i medija, kako bi se osvijestila nužnost pregleda.

- Ja sam prije 20 godina imala karcinom. Evo izborila sam se s tim karcinomom, živa sam zdrava, došla sam očito na vrijeme, kaže Gordana Osman.

- Biti onkološka sestra velik je izazov. Naši pacijenti ne samo da imaju fizičku bolest. Moramo svi zajedno raditi, kao što i radimo - na psihičkoj komponenti, naglašava glavna sestra Klinike za onkologiju i predsjednica Hrvatskog društva onkoloških medicinskih sestara i tehničara Jasminka Miličević

Potporu akciji svojim je dolaskom izrazio ministar zdravstva Vili Beroš, koji je u izjavi za medije istaknuo izniman rezultat postignut Nacionalnim preventivnim programom ranog otkrivanja dojke. Smanjiti smrtnost od bilo koje bolesti, a pogotovo tako teške za 25 posto je nevjerojatan doseg, rekao je.

Činjenica je da se tim programom otkrivaju tumorske lezije u više od 60 posto slučajeva kada su one male i lokalizirane, kada nisu proširene, što svakako povećava šansu za izlječenje. Zahvaljujem HZJZ-u koji organizira takve akcije, svim udrugama i pacijenticama koje svojom hrabrošću, odlučnošću i posvećenošću svom izlječenju daju primjer kako se boriti za zdravlje nacije, naglasio je Beroš. 

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin podržao je dolaskom i kupnjom narcisa javnozdravstvenu akciju istaknuvši da je riječ o iznimno važnoj borbi protiv raka dojke, ali prevencija je ključ ne samo kod toga karcinoma, jer postoje brojne bolesti koje se upravo njome mogu spriječiti i potpuno izliječiti. Potporu akciji dao je i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović.

Prema posljednjim objavljenim podacima, u Hrvatskoj u 2020. zabilježeno 2869 slučajeva raka dojke, a od te zloćudne bolesti u 2021. umrlo je 711 žena. Rak dojke najčešći je oblik zloćudne bolesti kod žena u RH - kao i u većini zemalja u svijetu. U Hrvatskoj je posljednjih šest godina zabilježen pad mortaliteta od raka dojke za 25%.

Udruga Pogled iz novog kuta P.I.N.K. life okuplja onkološke bolesnike, socijalno ugrožene osobe, zdravstvene djelatnike, volontere, kao i osobe društveno i socijalno osviještene za ovaj problem. Cilj udruge je poboljšati kvalitetu života, socijalnu uključenost i prava pacijenata oboljelih od malignih bolesti, njihovih obitelji i mladih liječenih od malignih bolesti.

Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke


To je sigurno dijelom rezultat Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, započetog 2006., ali i sve bolje dijagnostike i liječenja. U sklopu programa sve žene u dobi od 50 do 69 godine primaju poziv na mamografski pregled svake dvije godine. Oko 60% novootkrivenih karcinoma dojki otkriveno je u lokaliziranom stadiju u sklopu programa probira.

Prema službenim podacima, odaziv na nacionalni program kreće oko 60%, međutim, dio žena obavlja mamografski pregled i izvan programa. Prema podacima Europske zdravstvene ankete, mamografiju je u posljednje dvije godine obavilo 63,1% žena u dobi 50-69 godina, a u posljednje tri godine 77,3%.

Godišnje se u sklopu programa obavi do 150.000 mamografskih pregleda, a u prvih pet ciklusa otkriveno je 6959 novih karcinoma dojke. Najveći odaziv na poziv na mamografiju bilježi se u Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Osječko-baranjskoj županiji, a najniži u Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj županiji i Zadarskoj županiji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!