U RH se već šestu godinu bilježi pad broja umrlih od raka dojke

06.12.2022.

10:28

Autor: HRT

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

Foto: HRT / HTV

U dva milijuna obavljenih mamografskih pregleda otkriveno je više od 8.000 karcinoma dojke, a od toga je polovina u ranom stadiju. Rezultat je to Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke koji se već 16. godinu provodi u Hrvatskoj, a rečeno je na jučerašnjem okruglom stolu o toj temi. 

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke pridonio je tomu da se već šestu godinu u Hrvatskoj bilježi pad broja umrlih od te zloćudne bolesti koja više nije najčešći uzrok smrti kod žena.

- Nadam se da će se program koji je poboljšao ukupnu dijagnostiku, a i liječenje karcinoma dojke u Hrvatskoj, razvijati i dalje i biti još uspješniji, istaknuo je Boris Brkljačić, predsjednik Povjerenstva za organizaciju, stručno praćenje i kontrolu kvalitete Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

- Ideja svih preventivnih programa je da se u što ranijoj fazi otkriju karcinomi dok su još izlječivi, dok ih još možemo uspješno liječiti, jer kad se otkriju u kasnijoj fazi onda je liječenje puno teže i kompliciranije, kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!