Dan pobjede obilježava se diljem Hrvatske

05.08.2023.

Zadnja izmjena 12:01

Autor: I.Z./HRT/Hina

Vukovar: Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Vukovar: Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Foto: Vukovarsko-srijemska županija / HRT

Gradovi diljem Hrvatske i ove godine brojnim događanjima obilježavaju Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Vukovar: Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti


U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijence danas su položila i svijeće zapalila izaslanstva Vukovarsko- srijemske županije, Vukovara te braniteljskih i stradalničkih udruga.

U ime Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio i svijeću upalio zamjenik župana Franjo Orešković, a u ime Grada Vukovara zamjenik gradonačelnika Filip Sušac.

- Svim poginulim, ubijenim, nestalim, umrlim i preživjelim braniteljima vječno se klanjamo i zahvaljujemo što danas imamo našu Hrvatsku. Djeca su ogledalo roditelja i naša je dužnost mladima prenositi istinu. Ne smijemo zaboraviti žrtve, ne smijemo zaboraviti povijest, ali moramo ići dalje zbog naše djece, poručio je Orešković.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac također je zahvalio braniteljima za slobodu Hrvatske.

- Ovo je dan kada se moramo zapitati jesmo li mi, novi naraštaji, napravili sve, je li naša Hrvatska onakva kakva je sanjana devedesetih ili smo pogriješili. Ako smo pogriješili to moramo što prije spoznati i krenuti naprijed, moramo se voditi mišlju da iduće godine na ovaj datum vidimo napredak koji smo napravili za Lijepu našu, kazao je Sušac.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko - srijemske županije Milan Draženović poručio je da se istina o Domovinskom ratu nikada ne smije zaboraviti.

- Hrvatski vojnik je imao srce, želju i volju osloboditi Hrvatsku i to je učinio. Mladima poručujem da čitaju i uče o našoj povijesti i tim danima jer iz toga moraju izvući pouku, kazao je Draženović.

Sveta misa služena je u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova dok će se u večernjim satima održati koncert Najboljih hrvatskih tamburaša u Sportskoj dvorani "Danijel Rehak", u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju.

Pula: Održan 11. mimohod branitelja Istarske županije


Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja obilježen je danas 11. mimohodom hrvatskih branitelja Istarske županije, a prethodili su mu misa u Katedrali Uznesenja Marijina i polaganje vijenaca na Središnjem križu na pulskom Gradskom groblju.

- Smatram kako mimohodom na jedan od najljepših načina obilježavamo trenutke borbe za slobodu, neovisnost i u konačnici uspješnu borbu za našu demokraciju. Iz Pule i ove godine šaljemo poruku zajedništva jer bez zajedništva ne bi bilo ni velike pobjede, rekao je istarski župan Boris Miletić.

- Danas živimo u slobodnoj Hrvatskoj, no ne smijemo zaboraviti i moramo odati zasluženu počast svima koji su dali svoje živote kako bi danas živjeli u slobodi. Jer, kako je rekao jedan veliki čovjek, kad je rat domovinu voliš tako da uzmeš oružje i braniš je, kad je mir domovinu voliš tako što plaćaš poreze, poručio je Miletić dodavši kako je Istra pokazala i jedno i drugo.

Premda Istra nije bila izravno bila pod agresijom, podsjetio je, može biti ponosna što je odaziv na mobilizaciju u Istri bio veći od 90 posto, ujedno najveći u Hrvatskoj.

- Možemo biti ponosni i na naše istarske branitelje koji su prošli čitav ratni put i odradili sve svoje zadaće bez ijedne mrlje. Osim toga, iako nije bila izravno stradala od agresije, Istra je prihvatila sve koji su morali napustiti svoje dome i ovdje došli kao prognani ili izbjegli, poručio je Miletić.

Predsjednik Hvidre Istarske županije Zdenko Požgain zahvalio se na potpori i podršci Istarskoj županiji i Puli, bez čije potpore organiziranje ovakvog događaja ne bi bilo moguće, te je poručio kako je smisao mimohoda prenijeti sjećanje na hrvatske branitelje i Dan pobjede na nove generacije, na čast cijeloj Istarskoj županiji.

Mimohodom branitelja u Puli obilježava se sjećanje na vojno-redarstvenu operaciju Oluja kojom su branitelji oslobodili značajan dio okupiranog teritorija Hrvatske. U toj je operaciji sudjelovao golem broj istarskih branitelja, dragovoljaca koji će i na ovogodišnji mimohod u Pulu doći iz svih krajeva Istre.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!