Horvat stigao kući: "Nisam ništa kriv"

05.04.2023.

Zadnja izmjena 16:38

Autor: Ivica Grudiček/Vijesti/B.A./T.D./HRT/Hina

Đuro Horvat

Đuro Horvat

Foto: HTV / HRT

Ja u tome nisam ništa kriv, rekao je vlasnik međimurske tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca Đuro Horvat, koji je uhićen zbog malverzacija s novcem fondova EU-a pri izgradnji riječke sortirnice otpada.

Horvat je u izjavi za novinare u svojoj tvrtki Tehnix nakon povratka kući rekao da mu je jasno sve što mu se stavlja na teret, ali da nije kriv.

- Ja u tome nisam ništa kriv. Baš ništa. Sad sam već dokazao kod advokata i drugih, rekao je Horvat. Dodao je da je njegova tvrtka Tehnix sve svoje proizvode patentno zaštitila, pa tako i za projekt u Rijeci.

- Upoznat sam sa svime. Jasno mi je sve što mi se stavlja na teret i u tome nisam ništa kriv. Osjećam se kao slobodan čovjek, ali malo ranjen. Idemo dalje, mi smo lideri. Imamo 16 zaposlenih i najviše patenata. Sve smo svoje proizvode patentno zaštitili, tako i ovaj projekt koji je u Rijeci. Imamo ovlašteni patent koji nas štiti u svemu. Ovo patentno pravo osigurava nam kompletnu neovisnost nastupanja na tržištu. U EU-u smo dobili zeleno svjetlo kao najbolji projekt, rekao je.

Kaže kako su u Rijeci išli tragom njihova patenta.

- Tamo sam osobno lobirao da se uzme najbolja tehnologija. U međuvremenu smo razvili još bolju tehnologiju. U Hrvatskoj sam vodeći inovator u tehnologijama glede sortirnica i kompostana gdje smo razvili najbolju tehnologiju. Mi nikad nismo bili na krivom putu, ovo je prvi put da sam ja bio pred vlastima. Nisam član nikakve stranke, to su krivo napravili. U Rijeci je politički rat, ali ja u to ne ulazim. Vjerojatno nas je netko prijavio u Rijeci, neka krtica, ne znajući da smo mi dobročinitelji. Žrtva sam ponašanja pojedinaca koji ne cijene uspješne ljude, nego žele da Hrvatska stagnira, rekao je. 

U Horvatovoj tvornici vlada zavjet šutnje


Ivica Grudiček javio se ispred Horvatove tvornice Tehnix za HTV-ove Vijesti u 14 sati, rekavši kako je Horvat oko 13.20 stigao u svoju kuću u Donji Kraljevec.


- To su sve moji patenti, ne osjećam se odgovornim, rekao je Horvat tada.


U Horvatovoj tvornici vlada pravi zavjet šutnje. Tehnix zapošljava 500-tinjak radnika, okosnica je tog kraja, izvozili su, dobro poslovali, a sada je te ljude šokirala informacija da će račun tvrtke biti blokiran, javio je Grudiček.


Horvat je često proglašavan poduzetnikom godine, dobivao je brojne nagrade, tepalo mu se da je moralni kapitalist. Često je kritizirao poduzetničku klimu u Hrvatskoj, rekao je da mnogo lakše posluje sa zapadnim zemljama, pa čak i Rusijom prije embarga.

SDP će suspendirati Horvata


Horvat je član SDP-a i bit će suspendiran do završetka postupka, potvrđeno je u srijedu iz središnjice SDP-a.


Horvat je član SDP-a još od 1990-ih godina i u skladu sa stranačkim Statutom bit će suspendiran do završetka postupka, navode u SDP-u. To je u SDP-u uobičajena procedura u kojoj se, u situacijama kao što je ova u kojoj se našao vlasnik Tehnixa, članovi suspendiraju do okončanja postupka, a ako budu oslobođeni krivnje, vraćaju se u stranku. Ako pak budu osuđeni, izbacuje ih se iz stranke.


Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u utorak je u suradnji s policijom uhitio u Hrvatskoj pet osoba zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU-a, među kojima je i poduzetnik Đuro Horvat (80).

EPPO je u srijedu pokrenuo istragu protiv petero uhićenih
zbog malverzacija pri izgradnji riječke sortirnice otpada, a istražni zatvor zatražili su za sve osim za poduzetnika Đuru Horvata (80) zbog njegovih godina i zdravstvenog stanja.

Cijeli slučaj komentirao je Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a.

- Postoji statutarna odredba da se u ovakvim slučajevima suspendiraju članska prava. Onda ovisi od završetka postupka, vrate se ili dođe do isključenja. Mislim da Horvat ne obavlja nijednu dužnost, samo je član. Ured europskog tužitelja uživao je i uživat će naše povjerenje, rekao je Bauk.

Slučaj je komentirao HDZ-ov saborski zastupnik Damir Habijan.

- Kada bismo se mi u ovoj situaciji ponašali na jednak način kao oporba, onda bismo teoretski i hipotetski mogli postaviti pitanje je li Peđa Grbin znao za ovo što se događa u Rijeci, što radi najbliža suradnica bivšeg SDP-ovog gradonačelnika i je li gospođa Ahmetović znala za ono što se događa u Rijeci koja je pod vlašću SDP-a 30 godina, rekao je Habijan na konferenciji za novinare.

Upitao je također je li znao Vojko Obersnel što njegova najbliža suradnica radi u Rijeci te zaključio da je u tome razlika između HDZ-a i oporbe jer korupcija nema stranački predznak već ima svoje ime i prezime.

- Postoji nešto što se zove presumpcija nevinosti, tako smatram da treba postupati u svakom slučaju. Nisam čuo ni od Peđe Grbina, ni od drugih iz oporbe - Grmoje, Penave ili Benčić, da se zaziva i najavljuje da će tražiti od glavne državne odvjetnice da se očituje o slučaju, i zašto nije pokrenut od strane DORH-a ili USKOK-a ili zašto slučaj vodi europski javni tužitelj. Sada nema tih najava, rekao je Habijan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!