Sanader nije kriv za ratno profiterstvo u aferi "Hypo"

12.10.2022.

Zadnja izmjena 19:23

Autor: P.F./M.M./HRT

Ivo Sanader

Ivo Sanader

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u srijedu je u ponovljenom suđenju nepravomoćno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, za što je u prijašnjim postupcima dvaput bio osuđen.

Na izricanje presude došao je Ivo Sanader te odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Presudu je objavila sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Saša Lui, nakon što su prošloga tjedna tužiteljstvo i obrana iznijeli svoje završne govore, a Sanader još jednom ustvrdio da nije odgovoran za ratno profiterstvo, ističući da ostaje kod obrana koje je iznio u ranijim postupcima.

Sutkinja je čitajući obrazloženje presude rekla da bi se za osuđujuću presudu trebalo dokazati zloupotrebu položaja i ovlasti, kao i ostale okolnosti ratnog profiterstva.

- U Zakonu o nezastarijevanju za ratno profiterstvo taksativno su navedena kaznena djela na koja se može primijeniti, a kazneno djelo za koje se teretio Sanader nalazi se u katalogu tih djela. Sud nije sporio počinjenje u vrijeme Domovinskog rata, ali je potrebno i da počinjenjem kaznenog djela bude ostvarena nesrazmjerna imovinska korist, rekla je, među ostalim, sutkinja.

Istaknula da Zakon o nezastarijevanju ne precizira iznos kojim se definira nerazmjerna korist koja mora biti takva da ozbiljno ugrožava stabilnost države.

Sutkinja: Nema nesrazmjerne imovinske koristi, šteta nije materijalna nego moralna

Sanader je optužnicom terećen da je postupao u svrhu pribavljanja imovinske koristi umjesto da je djelovao u interesu države. Sutkinja je rekla kako je 3,6 milijuna kuna velik iznos, no da taj iznos ne može ugroziti funkcioniranje države kako je to navedeno za ratno profiterstvo koje ne zastarijeva. Također je istaknula kako je nedvojbeno da je provizija isplaćena iz sredstava Hypo banke, a ne na štetu Republike Hrvatske. Šteta nije materijalna nego moralna i ona se ne može smatrati da je nesrazmjernom imovinskom koristi.

- Vijeće nije našlo dokaz kojim bi se govorilo u prilog zaključku da je kaznenim djelom znatna nesrazmjerna imovinska korist u smislu kako to propisuje Zakon o nezastarijevanju kaznenog djela ratnog profiterstva slijedom čega je optuženika oslobodilo od optužbe u odnosu na navedeno kazneno djelo. 'Šteta za Republiku Hrvatsku je prije svega moralnog karaktera u vidu nepovjerenja u institucije. Takvu štetu predstavlja svaki nezakoniti postupak nekog dužnosnika, ne samo u ratno vrijeme. U odnosu na osnovno kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. stavak 1. i 2. kaznenog zakona pa i ako bi se primjenjivali rokovi zastare najnepovoljniji za optuženika u međuvremenu je nastupila apsolutna zastara kaznenog progona, rekla je završno sutkinja Saša Lui.

Sloković: Konačno oslobađajuća presuda

- Konačno smo dobili oslobađajuću presudu. U svakom slučaju ona argumentacija Ustavnog suda koja je odredila negdje i standarde i domet tog kaznenog djela ratnog profiterstva nije ni na koji način niti sporna niti je možete politizirati, rekla je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

- Nerazmjerna korist o kojoj je sud govorio ne može biti moralna šteta ugledu Republike Hrvatske. Možda će tužiteljstvo imati više sreće na Visokom kaznenom sudu gdje ima svoje zagovaratelje', kazala je.

Najavila je i objedinjavanje ranijih Sanaderovih presuda, ali nije htjela nagađati koliko bi još Sanader mogao biti iza rešetaka.

Branitelj bivšeg premijera Čedo Prodanović je dodao da je Zakon o ratnom profiterstvu unio dosta dilema s obzirom na to da se raspravljalo o djelima koja su u zastari. '

- Ovo je revolucionarno pravo što radi tužiteljstvo' dodao je.

Uskok najavio žalbu na oslobađajuću presudu

- Očekivali smo osuđujuću presudu. Ne slažemo se sa sudom da u ovom predmetu nema elemenata kaznenog djela ratnog profiterstva ni da bi se nerazmjer imovinske koristi trebao gledati isključivo financijska, kazala je je zamjenica ravnateljice Uskoka Marija Vučko.

- Optuženi je iskoristio ratno stanje da bi sebi pribavio korist i smatramo da je ta korist nesrazmjerna upravo prema kriterijima koje iznosi Ustavni sud u svojoj odluci te da su ostvarena sva dodatna obilježja koja su navedena kao elementi počinjenja kaznenog djela ratnog profiterstva. S tom argumentacijom uložit ćemo žalbu i vidjet ćemo što će reći Visoki kazneni sud, dodala je Vučko.

Sanader je u zatvoru od travnja 2019., kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

Sredinom listopada 2021. najviši sud je djelomično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Vrhovni sud je krajem listopada 2021. potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

Najviši sud je jedinu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s poduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, potvrdio sredinom studenoga 2021.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!