10:49 / 20.02.2019.

Autor: Vladimir Šetka/P.F./HRT

Daruvarcu sud odbio uvesti mjere opreza

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Izvanraspravno vijeće Županijskoga suda nije jednoglasno donijelo odluku. Dvoje sudaca odbilo je žalbu dok je jedan član vijeća imao izdvojeno mišljenje.
Izvanraspravno vijeće Županijskoga suda u Zadru odbilo je žalbu Općinskoga državnoga odvjetništva da se Darku Kovačeviću Daruvarcu odrede mjere opreza do pravomoćnosti presude.

Vijeće nije jednoglasno donijelo odluku. Dvoje sudaca odbilo je žalbu dok je jedan član vijeća imao izdvojeno mišljenje.

Darko Kovačević Daruvarac (31) napustio je pritvor prije 10 dana, u nedjelju 10. veljače, i otišao dalje taksijem. Pokušale su ga zaustaviti brojne novinarske ekipe, ali on nije bio previše razgovorljiv. Rekao je da do pravomoćnosti presude ostaje u Zadru. Odgovarajući na pitanje novinara je li na koga ljut, rekao je: "Ni na koga".

- Daruvarac proglašen krivim i prepraćen u zatvor 
- Daruvarcu ukinut pritvor, nisu donesene mjere opreza 
- Obitelj Daruvarčeve žrtve primila prijetnje smrću
- Prosvjed zbog Daruvarca: promijeniti zakon i zaštititi obitelj Gurlica 

Budući da ima dvojno državljanstvo, odnosno i državljanstvo BiH, postoji bojazan da bi mogao pobjeći hrvatskom pravosuđu.

Darko Kovačević Daruvarac na Općinskom sudu u Zadru 10. siječnja proglašen je krivim za prijetnje i brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke L. G. te nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora.

Podsjetimo, nakon što je 6. veljače, obitelj njegove žrtve primila prijetnje preko društvenih mreža, Općinsko državno odvjetništvo ponovno je zatražilo određivanje mjera opreza - zabranu napuštanja boravišta, obvezno javljanje državnom tijelu, zabranu približavanja i uspostavljanja veze sa žrtvom te privremeno oduzimanje putnih isprava.

Vijeće je, pak, zaključilo kako se Kovačeviću ne mogu odrediti nikakve mjere budući da mu istječe istražni zatvor u maksimalnom trajanju. Glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić je objasnio je da mjere opreza sud može izreći kao zamjenu za istražni zatvor, a ovdje istječe maksimalni istražni zatvor.

U vezi s prijetnjama upućenim obitelji Daruvarčeve žrtve, policija je osumnjičila 17-godišnjaka i nije utvrdila njegovu povezanost s Daruvarcem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!