Vidović o dizanju cijena: Da su bile ozbiljne analize, ne bi bilo iznenađenih

09.01.2023.

16:27

Autor: HRT

Podizanje cijena

Podizanje cijena

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Oporbenom zarezu gostuje predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović. O proteklim događajima u Hrvatskom saboru i u zemlji s njim razgovara urednica ove emisije Hrvatskog radija Sanja Rabuzin Pavić.

- Mislim da bilo kome normalnome koji prati politiku nikada nije palo na pamet da bismo mi bili bilo čiji žetončići , rekao je čelnik Socijaldemokrata Davorko Vidović na pitanje urednice Sanje Rabuzin Pavić jesu li Socijaldemokrati još uvijek oporba i jesu li im teško pale optužbe da su žetončići.  


- Mislim da je to žalostan pokušaj naših kolega, primarno iz oporbe i lijeve i desne, da se pokušaju izvući iz situacije koja im nije na čast i koja je potpuno derogirala ključnu zadaću politike i političara, bez obzira na to je li riječ o vlasti ili oporbi, da glasaju u suglasju s onim što je interes njihovog naroda i njihove zemlje, rekao je Vidović o glasanju o sudjelovanju u vojnoj pomoći Ukrajini.


Dodao je kako je osnovno bilo da oni koji zagovaraju slobodu, solidarnost, oni koji zagovaraju europske vrijednosti, nisu naprosto imali nikakve dvojbe i nisu ih smjeli imati oko toga kako glasati o toj dodatnoj pomoći jednoj zemlji i narodu koji brani ne samo sebe već i europske vrijednosti i vrijednosti ove civilizacije.

O podizanju cijena: Da je bilo ozbiljnih analiza, ne bi bilo iznenađenih i uvrijeđenih 


- Drugi ili treći dan to sam komentirao to, moram reći neobično, čudno i neočekivano, za mene iznenađenje koje je iskazao predsjednik Vlade, pa sam se našalio rekavši da je on iznenađen i uvrijeđen, kazao je Vidović upitan kako se uvođenje eura od velikog uspjeha Vlade pretvorilo u opći bijes zbot rasta cijena. 


 Dodao je da su se u politički narativ uveli pojmovi tipa bezobrazni, nemoralni itd, a to je riječnik kojemu u politici nema previše mjesta.


- Oni koji ozbiljno i odgovorno vode politiku tu politiku moraju zasnivati na činjenicama, ozbiljnim analizama i projekcijama, što očigledno ova Vlada nije učinila u mjesecima koji su prethodili konverziji kuna u eure. Da je tome bilo tako, ne bi bilo ni iznenađenih ni uvrijeđenih, rekao je Vidović . 


Istaknuo je da je konkretno potpredsjednk stranke Socijaldemokrati Domagoj Hajduković još u svibnju prilikom donošenja zakona o konverziji predlagao vrlo koristan i učinkovit alat koji se pokazao vrlo efikasnim u Sloveniji i još nekim zemljama. 


 -Tražili smo da se uvedu tzv. crne liste, a to nije prokazivanje, nego alat kojim se kompenzira nedostatak službenika i u kojem se udruge civilnog društva stavljaju u funkciju kontrolora cijena. Cijene su počele rasti još u petom, šestom mjesecu, čim se krenulo u ovu priču i kontinuirano su rasle. Bilo je za očekivati da će se i u zadnjem danu stare godine cijene također povećati i da će to biti utemeljeno na zakonu, kazao je o situaciji s rastom cijena po uvođenju eura. 


 Vidović je dodao da vjeruje onima iz udruženja trgovina kada govore da u samoj konverziji nije bilo nezakonitog postupanja, ali oni su 28. ili 29. prosinca cijenu podigli npr. sa sedam na devet i onda je korektno, po važećem tečaju i zakonu konvertirali u eure.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!