Debeljak na Odboru, zastupnici dali podršku Ministarstvu obrane

28.06.2023.

20:07

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Tomislav Debeljak u Saboru

Tomislav Debeljak u Saboru

Foto: HTV / HRT

Saborski Odbor za obranu donio je zaključak prema kojem podržava Ministarstvo obrane koje od Brodosplita traži izjavu o mogućnostima za dovršetak gradnje ophodnih brodova. Projekt i dalje stoji, a ni nakon današnjeg saslušanja obiju strana i dalje se ne zna hoće li biti pomaka.

Stvari se ne miču s mrtve točke. Država od Brodosplita traži isporuku brodova, a Brodosplit od države više novca za njihovu izgradnju.

Zato je saborski Odbor iza zatvorenih vrata razgovarao s ministrom Banožićem, a prije njega i s Tomislavom Debeljakom, koji na pitanje hoće li Brodosplit završiti posao odgovara:

- Naravno da će završiti brodove. A sve skupa, kad MORH kaže da više nije tajna, onda ćete vidjeti svi skupa papire, rekao je predsjednik Uprave Brodosplita. 

Jedan papir MORH traži od Debeljaka, nakon što se u priču uključilo i Državno odvjetništvo. 

- To je jedna jednostavna pisana izjava u kojem oni objašnjavaju da li imaju svoje financijske i tehničke mogućnosti kako bi se ovaj projekt pozitivno završio. Debeljak upravo to izbjegava cijelo ovo vrijeme jasno i nedvosmisleno reći, kazao je ministar obrane Mario Banožić

Čulo se nakon sjednice i da čvrsta jamstva za dovršetak posla trenutno ne postoje.

- Gdje zapinje? Zapinje na financijama, to je jasno od prvog dana, da se ne bismo lagali. Što se tiče garancija, ne, osim uvjeravanja. Gospodin Debeljak je jasno rekao da je on u stanju završiti te brodove u roku 6 mjeseci, komentirao je predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović

Do kraja 2018. trebalo je biti isporučeno 5 brodova, no porinut je samo 1.

- U svojim dosadašnjim medijskim istupima je tražio nekoliko puta dodatna povećanja cijena koja su van opravdanih mogućnosti. Nema osnove za daljnje povećanje cijena, ustvrdio je Banožić. 

Šef Odbora za obranu smatra da bi zbog ugovora i utvrđivanja je li sve čisto posla moglo biti i za USKOK. A treba li Brodosplitu naplatiti penale?

- Ako dođemo u tu situaciju, apsolutno da. U skladu sa zakonom, u skladu s ugovorom. Jasna stvar ako je to tako, rekao je Vidović. 

Na potezu je Brodosplit.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!