17:47 / 14.09.2019.

Autor: D.M./HRT

Dejan Kovač: Diplomacija kao kralježnica izvoznog gospodarstva

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Diplomate, smatra Kovač, treba plaćati po učinku a "postojeći sustav u kojem jedan diplomat ide 'na ljetovanje', a drugi radi za istu plaću - nije pravedan".

Nezavisni predsjednički kandidat Dejan Kovač čiju kandidaturu podržava HSLS izjavio je u Rijeci kako nema transparentnosti i javno dostupnih podataka o troškovima javnih nabava i financijama hrvatskih veleposlanstava te najavio da će kao predsjednik stvoriti profesionalnu diplomaciju koja će biti kralježnica izvozno orijentiranog gospodarstva.

- Zamislite da jedna multinacionalna kompanija nema podatke o troškovima svojih podružnica. Pitam se koliko smo tvrtki povezali s inozemstvom, koliko smo stranih investitora privukli u Hrvatsku, koliko proizvoda prodali, koliko turista dovukli, rekao je,  među ostalim, Kovač i ocijenio kako je jačanje gospodarske diplomacije prva zadaća predsjednika Republike.

- Diplomate, smatra Kovač, treba plaćati po učinku a "postojeći sustav u kojem jedan diplomat ide 'na ljetovanje' na račun građana, a drugi marljivo radi svoj posao i na kraju mjeseca oba dobiju jednaku plaću, nije pravedan sustav i treba ga mijenjati.

- Trenutna predsjednica, pa čak i moji protukandidati Milanović i Škoro bili su u vlasti. Današnja Hrvatska je rezultat njihove vladavine. Pet godina predsjednice i pet godina Milanovića. Ne mogu oni prebacivati lopticu stalno na nekog drugog. Nisu riješili probleme kad su trebali i sad se predstavljaju kao moguća rješenja. A zapravo su problem, a ne rješenja, poručio je Kovač.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!