Đerek: Državne nekretnine direktorica Sabo koristi za osobne interese

16.02.2022.

11:07

Autor: V.K./HRT/Hina

Maja Đerek

Maja Đerek

Foto: Marin Tironi / Pixsell

Maja Đerek, bivša zaposlenica Državnih nekretnina i zviždačica, optužila je u srijedu v.d. direktoricu tvrtke Renatu Sabo da, vezano za ulaganja u podrumske prostorije koje koristi predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić, tu državnu tvrtku kao privatnu koristi za osobne interese.


- Nemam ništa osobno protiv takvog ulaganja, ali isključivo kada budete imali svoju privatnu firmu koja upravlja nekretninama, a ne da koristite državnu tvrtku za osobne interese, poručila je Renati Sabo u priopćenju, reagirajući na jučerašnje navode Državnih nekretnina oko adaptacije podruma.

Nakon što je u medijima objavljeno da Frka Petešić u podrumu u Palmotićevoj ulici zgrade drži knjige te da je je podrum površine 83 kvadrata obnovljen za 417.000 kuna, iz te su tvrtke naveli da su radne prostorije i skladište za inventar sanirali sukladno planovima poslovanja i planu nabave za 2021., prema kojima je adaptacija i rađena,

Đerek, pak, ističe da je na takvo očitovanje iz Državnih nekretnina prisiljena reagirati "zbog niza manipulacija i nelogičnosti", poručivši Sabo da je netko tu adaptaciju trebao odobriti u Planu nabave za 2021., "a svi jako dobro znamo da to ne može proći bez Vašeg izravnog odobrenja".

Nadalje tvrdi da je taj plan napravljen krajem 2020., dakle nakon zagrebačkog potresa i nakon što je Frka- Petešić već koristio podrum za skladištenje svojih knjiga.

- Učinkovito i ekonomično upravljanje državnim nekretninama, za koje se zalažu Vaši nadređeni u Strategiji upravljanja imovinom svakih par godina, a za koje bi i Vi kao vrsna menadžerica (bar se tako predstavljate na sudu) trebali znati, pretpostavlja da ulažete u nekretnine kroz čije raspolaganje će se to ulaganje vratiti Društvu (kroz najamninu, zakupninu, prodaju, itd.), naglasila je.

Ono što Frka Petešić plaća nedovoljno da se ulaganje vrati ni kroz 110 godina

Po tome se, dodaje Đerek, dolazi do zaključka da to nikako nije moguće jer Frka-Petešić ne plaća korištenje podruma, a ono malo što plaća za stan za službene potrebe (484 kuna mjesečno) nije dovoljno ni da se ulaganje vrati kroz 110 godina (za ulaganje u obnovu stana i adaptaciju podruma).

- Jedina vrijednost koja se vratila Vama osobno je da ste se (vjerojatno) jako svidjeli gospodinu Frki-Petešiću, poručila je direktorici Državnih nekretnina.

Napomenula je da je, za vrijeme prve godine njenog rada na čelu Sektora za poslovne prostore, na ulaganje i adaptaciju u poslovne prostore kojima upravljaju Državne nekretnine potrošeno oko 900.000 kuna, a samo te iste 2019. godine na ime poslovnih prostora uprihodilo se preko 80 milijuna kuna.

- Vrijeme je da objasnite javnosti Vašu vezu s obitelji Glavinić, kao i da Vaši stručnjaci iz javne nabave objasne kako je moguće da tvrtka Kultura prostora d.o.o. uvijek ponudi najjeftiniju ponudu (mala pomoć: način na koji formirate uvjete za javnu nabavu i broj zaposlenih u istoj tvrtki). Kao i što bi bilo vrijeme da napokon stanete pred kamere i osobno, bez PR službe, objasnite javnosti svoje odluke te zašto Vas porezni obveznici plaćaju mjesečno bruto 32 000 kuna, zaključuje Đerek u obraćanju Renati Sabo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!