19:13 / 19.03.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/IMS/HRT/S.M.

Desetak europskih država nastavilo cijepljenje AstraZenecom

Covid-19 i cijepljenje

Covid-19 i cijepljenje

Foto: Fernando Zhiminaicela / Pixabay

Nakon što je Europska regulatorna agencija ocijenila da je cjepivo Astra Zenece sigurno i da su koristi od njega neusporedivo veće od rizika cijepljenja, polako se vraća povjerenje u to cjepivo. Desetak europskih zemalja njime je danas nastavilo cijepiti svoje stanovništvo...


Niz europskih zemalja, među njima Njemačka, Francuska i Italija, ponovno cijepe AstraZenecinim cjepivom dan nakon što je Europska agencija za lijekove objavila da je ono sigurno i učinkovito. Kako bi vratili povjerenje građana u cjepivo AstraZenece, europski čelnici cijepe se njime. U televizijskom prijenosu uživo rukav je zasukao i prvu dozu primio i francuski premijer.  

Jean Castex, francuski premijer, kaže da ništa nije osjetio. 

Međutim, francuski regulator to cjepivo sada preporučuje samo za osobe od 55 i više godina jer je uočen mogući povećani rizik od tromboze kod mlađih.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn upozorava da cjepiva u Europi nema dovoljno. Kao i mnogi pokrajinski premijeri, nije nesklon nabavi ruskog, Sputnjik V. 

- Preduvjet je podrobnije saznanje o tome koliko doza može biti isporučeno i kada. Nakon što cjepivo bude odobreno, mora biti dostupno u velikim količinama, kazao je Jens Spahn, njemački ministar zdravstva. 

video thumb

U Njemačkoj ponovno eksponencijalni rast broja novozaraženih. U ponedjeljak kancelarka Merkel i pokrajinski čelnici trebaju odlučiti što će poduzeti.

- Dvije su mogućnosti: pokušati vratiti nadzor nad zarazom brzim i ozbiljnim zaključavanjem, koje neće trajati predugo, ili čekati, a onda ipak ići u zaključavanje koje će trajati znatno dulje, rekao je Karl Lauterbach, epidemiolog i zdravstveni stručnjak SPD-a.

U Francuskoj je odluka donesena. Od ponoći 21 milijun ljudi u Parizu i još 15 francuskih departmana živjet će u ograničenoj četverotjednoj blokadi.

- To nije potpuno zaključavanje za koje znamo da funkcionira, ali su ipak potrebna dva do tri tjedna da se učinak pokaže. To nije ništa, mjere nisu oštre i provodit će se samo u nekim područjima, dok je ostatak zemlje otvoren i stanovnici izloženi infekciji, kaže Gilbert Deray, ravnatelj odjela nefrologije bolnice Pitié-Salpetrière u Parizu.

Policijski sat trajat će kraće, neće biti zatvorene škole ni frizerski saloni.

Francuska je među zemljama koje je zahvatio treći val pandemije. Zbog mutiranih varijanti virusa, stručnjaci kažu, mogao bi biti dugotrajniji i zahtjevniji od prethodnih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!