Dinara Park prirode već 2 i pol godine, javna ustanova za upravljanje još nije osnovana

13.07.2023.

12:20

Autor: Anamarija Škorić/Dnevnik/HRT/IMS/R.S.

Iako je Zakon o proglašenju Parka prirode Dinara na snazi gotovo dvije i pol godine, još nije osnovana javna ustanova koja će njime upravljati. A tim Zakonom predviđeno je da će biti osnovana u roku od godinu dana od proglašenja. Mnogi se pitaju u čemu je problem, pogotovo jer je mnogo posjetitelja, ali i znakova devastacije.


Lanjska najezda kupača na modro oko Velikog vrila i unatoč znakovima zabrane lako bi se mogla ponoviti i ove sezone. Jer izvor Cetine viralni je hit.  

- Saznali smo za ovo mjesto na internetu, ali i prijatelji su nam rekli da ga svakako posjetimo, za HTV Dnevnik rekao je Jose Cuneo, turist iz SAD-a. 

Malo sjevernije, u krškoj oazi na Krčiću aktualizirana je i gradnja 9-metarske brane i akumulacije. 

- HEP je izrazio želju da aktivira to, a to neće biti moguće kad se ustroji park prirode, objasnio je Marijo Ćaćić, gradonačelnik Knina. 

Na zaštićenim livadama Brezovca, pak, bespravna gradnja. Uz dva montažna objekta, ožiljci na tlu svjedoče o grandioznijim planovima, srećom neostvarenim.

- Bilo kakva intervencija koja nije u skladu s prirodom može dovesti do ugroze za pojedine vrste i staništa, kazala je Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU Priroda Šibensko-kninske županije. 

- Nažalost, ova situacija gdje se odugovlači s osnivanjem javne ustanove smatramo da nije poštena, Dinara ne može čekati, rekla je Ivana Selanec, direktorica područnog ureda BIOM-a. 

Čeka se odluka Vlade 


A čeka se, odluka Vlade. 


- Uprava za zaštitu prirode pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja je izradila Nacrt prijedloga Uredbe o osnivanju Javne ustanove Parka prirode Dinara koji je upućen na suglasnost prije pokretanja e-savjetovanja, navodi se u odgovoru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.


Nagađaju mnogi važe se hoće li sjedište parka biti u Vrilici ili Kijevu. No, za Kijevljane dvojbe nema.

- Nalazimo se u staroj školi. Budući posjetiteljski centar Parka prirode Dinara, rekao je Ivan Stjepan Bajan, bivši načelnik Općine Kijevo.

Više od pola milijuna eura osigurale su općinske vlasti za uređenje infrastrukture buduće javne ustanove.

- Od inicijative do kompletnog ulaganja u tu cijelu priču gdje smo, da ne budemo skromni, minimum 70 do 80 posto svega toga isfinancirati i odradili, kazao je Bajan. 

- Općina Kijevo je 2006. godine imala viziju, pokrenula je to s ciljem zaštite biljnih i životinjskih endemskih vrsta, istaknuo je Martin Ercegovac, načelnik Općine Kijevo. 

Sa 75 biljnih i 20 životinjskih endema najmlađi je hrvatski park prirode jamstvo očuvanja bioraznolikosti. A nakon osnivanja javne ustanove, računa ovaj kraj, da će Dinara biti i jamstvo njegova budućeg razvoja.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!