Divlje odlagalište u Župi dubrovačkoj stvara poteškoće mještanima

15.02.2023.

07:00

Autor: Morana Baričević/Regionalni dnevnik/HRT

Divlje odlagalište u Župi dubrovačkoj

Divlje odlagalište u Župi dubrovačkoj

Foto: HTV / HRT

Divlja odlagališta u Župi dubrovačkoj nažalost nisu novost. Pojave se, saniraju, pa se opet pojave nova. No, ono uz cestu na Brgatu, odolijeva već više od dva desetljeća. Ne samo da narušava vizure Župe dubrovačke, već mještanima stvara poteškoće pri opskrbi električnom energijom.


U Župi dubrovačkoj, općini koja se bavi turizmom, divlje odlagalište, kažu mještani, "prst u oko".

- Mislim da je još 2001./2002. postojalo rješenje o uklanjanju dok je to bilo pod nadzorom države, da se tako izrazim. Međutim, nijedno od tih rješenja i sudskih presuda nije provedeno. Nastavile su se aktivnosti, kazao je Jure Marić, pročelnik Jedinstvenog UO Općine Župa dubrovačka.

Promijenio se zakon, nadležnost je prešla na jedinice lokalne samouprave, problem je ostao. Ali poput gomile otpada, sve je veći.

- Neki dan se otpustilo taj deponij i nestalo nam je struje. Moram zahvaliti i pohvaliti Elektrojug, oni su nam u roku 2-3 sata doveli struju s drugoga pravca, ali ako se nešto se dogodi i tom pravcu - mi smo bez struje, a imamo centralna grijanja, smrznut ćemo se, rekao je Stjepko Knego, MO Donji Brgat.

I to nije bilo prvi put. Iz općine kažu kako su se obratili Županijskoj upravi za ceste, policiji, inspekciji, ministarstvu....

- Što se tiče sustava - svi smo mi jednako odgovorni. Neću uopće spominjati vlasnika i ove koji dovoze otpad, ali i mi smo odgovorni jer zakonski je to naša nadležnost. Međutim, mehanizmi koje mi imamo na raspolaganju očigledno nisu dovoljni. Fizički se mi ne možemo tući s nekim na terenu. Znači prekršajni nalozi, nalozi za uklanjanje ostaju na vjetru, jednostavno nestanu, kazao je Jure Marić.

Za razliku od zabrinutosti mještana Donjeg Brgata.

- Ima još jedan problem. S desne strane odlagališta je magistralni vodovod. Na njemu ima tisuće kubika otpada. Da ne daj Bože pukne cijev, mi bi ostali bez vode sigurno 10-15 dana. Pa eto - ako netko može neka pomože, poručio je Stjepan Knego.

Rješenje je zatvaranje ulaza na deponij, ističu iz općine. Tek onda se može razmišljati o sanaciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!