Divulje: U Hrvatskoj ove godine 74 posto više požara

27.07.2022.

15:13

Autor: V.K./HRT/Hina

ilustracija

ilustracija

Foto: Srecko Niketic / Pixsell

Hrvatska ove godine ima 74 posto više požara nego u istom razdoblju lani, rečeno je u srijedu na sastanku u Divuljama kod Splita gdje je bilo riječi o smanjenju požarnog rizika na šumskim i poljoprivrednim zemljištima.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da Hrvatska ima sreću da ima vatrogasnu zajednicu koja u kontinuitetu traje 150 godina te dodao kako su vatrogasci kroz to vrijeme organizirani da upravljaju sustavom, odnosno sa svime što je u vezi s požarima, a država je tu da im pomogne i rastereti ih svega što nije izravno vezano uz gašenje požara.

Ove godine Hrvatska ima povećan broj požara na otvorenom, požara raslinja, i to je skoro 74 posto više u odnosu na prošlu godinu, rekao je Božinović te dodao da je to razlog sastanka u vatrogasnom središtu u Divuljama.

Najavio je da će slijedeći kanaderi koje će Hrvatska uzimati biti 100 posto financirani iz EU fondova i da će Hrvatska biti prva u nizu zemalja koja će biti opremljena kanaderima najnovije generacije.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je najavila da će analizirati podatke o napuštenim zemljištima i o stanju šumske infrastrukture, te navela da da ukupno 50 posto novčanih sredstava iz opće korisnih funkcija šuma ide za protupožarnu zaštitu i razminiranje.

- U Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, odnosno izmjenama i dopunama postoji mogućnost aktiviranja zapuštenog poljoprivrednog zemljišta čiji su vlasnici nepoznati ili se ne odazivaju. U suradnji s jedinicama lokalne samouprave i Ministarstva poljoprivrede ćemo dodatno razmotriti mogućnosti koje proizlaze iz te odredbe, kazala je.

Sezona je za vatrogasce i tehniku vrlo iscrpljujuća, ustvrdio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te napomenuo da je prije dva dana bilo 39 požara na otvorenom prostoru za koje nitko nije znao jer su brzo ugašeni.

Pohvalio se da su hrvatski vatrogasci prošlog tjedna na Svjetskoj vatrogasnoj olimpijadi u Celju osvojili dva zlata, jedno srebro i dvije bronce što se nikada u povijesti nije dogodilo.

Tucaković je ustvrdio da država jako puno izdvaja za vatrogastvo i da je za izgradnju Vatrogasnog centra izvrsnosti na Vučevici izdvojeno 80 milijuna kuna. Grad Split je za Javnu vatrogasnu postrojbu izdvojio više od 21,4 milijuna, a županijska zajednica do četiri milijuna kuna, dodao je.

Novinare je zanimalo i je li točna informacija da je ministrica Vučković europskim tužiteljima dala izjavu u 'slučaju Tolušić', na što je isprva rekla da neće komentirati jer je istraga u tijeku, no potom je kazala da nije dala takvu izjavu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!