Pod nadzorom požar kod Imotskog

27.07.2022.

Zadnja izmjena 07:41

Autor: Hina/I.B.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Požar otvorenog prostora u Poljicima nedaleko od Imotskog gdje od utorka popodne gori nisko raslinje, trava i borova šuma stavljen je pod nadzor. Jučer su u gašenju sudjelovala čak tri kanadera, koje danas vjerojatno nećemo trebati zvati u pomoć, rekao je zapovjednik imotskih vatrogasaca Stipe Zec za Hrvatski radio.


Taj je požar buknuo u utorak oko 14.45 sati, potpomognut vjetrom u jednom se momentu približio kućama, ali su ga vatrogasci s imotskog, makarskog, omiškog, sinjskog, solinskog i splitskog područja uspješno odbili.

Na terenu se nalazi 66 vatrogasaca sa 22 vozila, a s obzirom na silinu vatre i jedan dio nepristupačnog terena, jučer popodne su zemaljskim snagama pomagala tri kanadera i helikopter. Brojni su vatrogasci cijelu noć dežurali na požarištu i sanirali ga, a jutros im dolazi zamjena i sve tako dok taj požar ne bude proglašen ugašenim.

Ljudi se igraju vatre, a da vjetar nije 'okrenuo' situacija je mogla biti puno gora, kažu tamošnji stanovnici. 

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) izvijestila je u srijedu da je požar otvorenog prostora kod Imotskog pod nadzorom, a uz druge požare, vatrogasci su tijekom jučerašnjeg dana najveći angažman imali na uklanjanju posljedica nevremena na području Karlovačke županije.

Brzom intervencijom vatrogasnih snaga s područja Makarske ugašen je požar u Brelima, predio Kričak, za koji je dojava zaprimljena u 22,45 sati. Opožarena je manja površina trave, niskog raslinja i makije. Također, jučer su jedan vatrogasac i helikopter sudjelovali u gašenju požara na području požarišta u BiH u Parku prirode Blidinje na temelju zahtjeva za pomoć.

HVZ je izvijestila i o požaru gospodarskih objekata u Torjancima u Osječko-baranjskoj županiji o kojem je dojavljeno oko 19 sati. Požarom je bio zahvaćen skladišni prostor površine 96 kvadratnih metara i svinjci na 120 kvadratnih metara, traktorska prikolica, 300 bala sijena i 2500 bala djeteline te drugi poljoprivredni strojevi. Na intervenciji je sudjelovalo ukupno 12 vatrogasaca s tri vatrogasna vozila, a požar je ugašen u 21 sat.

Također, tijekom jučerašnjeg dana u Karlovačkoj županiji zbog nevremena praćenog jakom kišom i olujnim vjetrom, zaprimljeno je 210 dojava o potrebi za angažiranjem vatrogasaca na tehničkim intervencijama uklanjanja stabala i krovnih pokrova, saniranja krovišta kuća, ispumpavanja vode iz stambenih objekata i drugih posljedica nevremena.


Zbog potrebe sanacije nevremena i velikog broja intervencija, na područje Karlovačke županije tijekom srijede bit će upućene dodatne vatrogasne snage iz Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije te Grada Zagreba s ukupno 59 vatrogasaca i 14 vatrogasnih vozila.

- Iako je kratkotrajna kiša u nekim dijelovima Hrvatske donijela osvježenje, opasnost od izbijanja požara je i dalje vrlo visoka, stoga pozivamo sve građane na dodatan oprez. Ako primijetite požar ili dim, odmah zovite vatrogasce na 193 ili Centar 112", poručili su iz HVZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!