Dizanje mora ugrožava Dolac i staru šibensku jezgru

31.03.2022.

07:00

Autor: Petar Mikuličin/More/HRT

Dizanje mora ugrožava Dolac i staru šibensku jezgru

Dizanje mora ugrožava Dolac i staru šibensku jezgru

Foto: More / HRT

Plavljenje Doca, starog i šarmantnog dijela Šibenika, problem je star već desetljećima. Prije gotovo deset godina donesen je plan uređenja, no u međuvremenu se ništa nije promijenilo - Dolac je samo dodatno utonuo. U fazi klimatskih promjena teško je garantirati sigurnost od plavljenja. No ako se ništa ne učini u zaštiti Doca, plavljenje će biti garantirano!

Najstariji dio Šibenika izgrađen je na tvrdoj stijeni i nasipu. Ugrožen je trostruko - plimom, odnosno valovima, propadanjem obalnog zida i oborinskom vodom. Jače jugo ili obilnija kiša pretvaraju ga u veliki bazen.

Brana oborinskim vodama nije postao ni u međuvremenu izgrađeni kolektor. Naprotiv, kaže stanovnik Doca Darko Bujas - "oborinska voda jednostavno ne može tako brzo ne može izaći i vraća se natrag, plavi kuće koje su prema brdu". A još gore od poplava su posljedice, koje one ostavljaju.

Plan uređenja donesen, a Dolac utonuo 80 centimetara

- Nakon, nažalost, smrtnog slučaja u Docu, kada je uslijed poplavljivanja jedna osoba, uređujući svoj poslovni prostor, izgubila život - nakon toga se pokušalo iznaći rješenje, kaže pročelnica Odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Šibenika Madlena Roša Dulibić.

Plan uređenja predstavila je Županijska lučka uprava 2013. No dolačka riva i mandroč i dalje su na istom mjestu. Točnije, utonuli su 80-ak centimetara. U prilog im ne idu ni klimatske promjene: Jadran je u posljednjih 100 godina narastao 15-ak centimetara!

- Lani je bila povijesna razina vode, pedalj viša nego ikad prije! Mi koji smo inače podigli kuću u temelju više od ostalih dolačkih kuća - morali smo stavljati drvene barikade, priča Darko Bujas.

Prepreka projektu dosad su bili iracionalni razlozi poput izuzimanja parkinga iz pojasa pomorskog dobra. 'Val' nade donijela je posljednja sjednica šibenskoga Gradskog vijeća, na kojoj je izmijenjen detaljni plan uređenja Doca. Predmet spora ostao je stambeni kompleks s garažom, ucrtan u prostornom planu iz 2008. Dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta kaže kako je želja gradske vlasti te objekte izbaciti iz GUP-a.

Podizanje rive za 3 metra, izmještanje mandroča

A kako bi trebalo izgledati novo lice Doca? Uz rekonstrukciju prometnice, riva bi se podigla i proširila za 3 metra, a mandroč izmjestio za 5 metara.

Darko Bujas smatra kako bi lakše bilo podizanje mora riješiti upojnim kanalima i pumpom koja će ga bacati vani, a stručnjaci bi se trebali pozabaviti problemom oborinskih voda. Zbog toga je u Docu planiran poseban sustav odvodnje oborinske vode s agregatom.

No prije svega treba napraviti novi važan korak, navodi Gustav Červar iz Županijske lučke uprave - utvrditi i proglasiti lučko područje. Radi se o proceduri koja uključuje: prijedlog upravnog vijeća Županijske lučke uprave, odluku Županijske skupštine i suglasnost Vlade Republike Hrvatske.

- Ako ništa ne poduzmemo i dalje - sigurno nećemo imati šta štititi. Neće biti ni ljudi, ni kuća, ni objekata, ni zaštićene stare gradske jezgre, upozorava Madlena Roša Dulibić. Dolačani se, zato, nadaju da pravi trenutak za obnovu nije već propušten. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!