Djeca ukrajinskih policajaca, vatrogasaca i vojnika na ljetovanju u Novom Vinodolskom

27.08.2022.

17:06

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Djeca ukrajinskih policajaca, vatrogasaca i vojnika na ljetovanju u Novom Vinodolskom

Djeca ukrajinskih policajaca, vatrogasaca i vojnika na ljetovanju u Novom Vinodolskom

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Djeca ukrajinskih policajaca, vatrogasaca i vojnika na ljetovanju su u Novom Vinodolskom. Na taj način Udruga "Hrvatska pomaže" djeci ratom pogođene zemlje htjela je pružiti malo igre i zabave. Pomogli su i Grad Bjelovar te domaćin Novi Vinodolski. Tridesetšestero djece u dobi od 9 do 14 godina danas je posjetila i darivala hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić.

Barem na desetak dana ukrajinskoj djeci uljepšano je ljeto.

- Djeca su došla iz različitih regija Ukrajine s okupiranih teritorija. Ima djece branitelja, no i djece kojima su roditelji poginuli. Jako smo zahvalni Hrvatskoj i Udruzi Hrvatska pomaže za organizaciju ovog odmora, vrlo je važno za djecu da smo ih malo maknuli s područja gdje se vodi rat. Oni su se u Novom na suncu i moru opustili, istaknula je Olesja Čuboha, načelnica Odjela za mladež i prevenciju, Ministarstvo unutarnjih poslova Ukrajine.

Sve kako bi na trenutak zaboravili na užas koji se događa u njihovoj domovini. Hrvatska veleposlanica darivala ih je zanimljivim suvenirima i majicama.

- Da su oni doista proveli aktivan odmor, s njima je bilo organizirano od socijalne radnice, animatora, Grada Novog Vinodolskog, Crikvenice i iznad svega grada Bjelovara, volontera. Djeca su se tu doista dobro osjećala i kažu da se vraćaju oporavljeni, rekla je Đurđa Adlešić, Udruga "Hrvatska pomaže".

Ovo je druga skupina od ukupno 86 djece iz Ukrajine koja je boravila na crikveničko-vinodolskoj rivijeri, ostaju u Hrvatskoj do 29. kolovoza, a za njih je organiziran posjet na nekoliko lokacija i u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!