Djelatnici HMP: Godinama smo žrtve sustava

14.04.2022.

13:14

Autor: HTV/HRT/D.S.

Prosvjed djelatnika Hitne medicinske pomoći u  Zagrebu

Prosvjed djelatnika Hitne medicinske pomoći u Zagrebu

Foto: Ruža Ištuk / HRT

Djelatnici hitne medicinske pomoći (HMP) i sanitetskog prijevoza okupili su se na središnjem zagrebačkom trgu, odakle su krenuli na Trg svetog Marka na kojem su održali prosvjed. 

Prosvjed djelatnika Hitne medicinske pomoći u  Zagrebu

Prosvjed djelatnika Hitne medicinske pomoći u Zagrebu

Foto: Ruža Ištuk / HRT

Traže da im se vrati pravo na skraćeni radni vijek, koje im je ukinuto prije 24 godine. Time su stavljeni u nepovoljniji položaju u odnosu na druge hitne službe poput policije i vatrogasaca, ističu.


Upozorili su na zahtjevnost posla koji obavljaju te da ga ne mogu obavljati do 67 godine, a premijeru Andreju Plenkoviću i ministru zdravstva Viliju Berošu uputili poruku: Vratite nam beneficiju!


Okupljenima se u ime sindikata djelatnika hitne medicinske pomoći obratio Danijel Šota. Naglasio je potrebu za hitnim donošenjem Zakona o hitnoj medicinskoj pomoći.Joško Jaman također je istaknuo potrebu za donošenjem Zakona o hitnoj medicinskoj pomoći, ali i upozorio na loš položaj kolega iz sanitetskog prijevoza.


Skraćeni radni vijek nam je ukinut još 1998. godine za vrijeme ministra Andrije Hebranga, podsjetio je. 


- Na terenu smo od 0-24, svakodnevno smo na najtežim slučajevima, riskiramo svoje zdravlje, predano radimo posao koji je podcijenjen i zaslužujemo da nam se vrati beneficirani radni staž, rekao je jedan od prosvjednika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!