Do kraja 2023. otvara se 750 gradilišta za građevine oštećene potresom

19.05.2023.

Zadnja izmjena 19:29

Autor: Hina/HRT/A.S.

Otvara se 750 gradilišta za građevine oštećene potresom

Otvara se 750 gradilišta za građevine oštećene potresom

Foto: Dnevnik / HRT

Do kraja godine otvorit će se više od 750 gradilišta na obnovi od potresa stambenih objekata ukupne vrijednosti izgradnje 250 milijuna eura, rečeno je na sastanku ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića s predstavnicima hrvatskog građevinskog sektora.

Za tako velik projekt i ogroman broj gradilišta nužna je suradnja s građevinskim sektorom, rekao je Bačić na sastanku koji je organizirala Hrvatska gospodarska komora.

Do kraja godine, sve zamjenske kuće na području zagrebačkog potresa bilo da se radi o Markuševcu, Čučerju i drugim kvartovima  će se ili završiti ili započeti, rekao je ministar. Istaknuo je i da na području zahvaćenom zagrebačkim potresom država trenutno gradi sedam kuća. 

Naglasio je da je obnova u javnom interesu te da je to i nacionalna obveza zbog građana pogođenih potresom, pogotovo onih koji su i dalje izvan svojih domova.  

Otkrio je da je izvršenje projekata financiranih iz Fonda solidarnosti s današnjim danom na 93 posto iskorištenja, od 1,03 milijarde eura, koliko je iz tog fonda odobreno. Bačić smatra da će se 20-ak dana prije kraja roka, prije kraja lipnja, iskoristiti cjelokupna sredstva. 

Građevinski sektor pokretač BDP-a 

Po Bačiću, građevinski je sektor danas značajan pokretač hrvatskog BDP-a, budući da se računa da je oko šest posto BDP-a u rukama građevinske operative, odnosno da je u tom sektoru 135 tisuća zaposlenih.  

Naveo je da kroz građevinski sektor prolazi oko 26 milijardi eura, što kroz NPOO, a što kroz druge oblike financiranja, a to je više od trećine ukupnog hrvatskog BDP-a.

- Krenula je i izgradnja prvih zamjenskih kuća na zagrebačkom području, a otvorena su i gradilišta na području Krapinsko-zagorske županije. Objavili smo javni poziv za 21 kuću na području Markuševca i Čučerja, ali na prvom javnom natječaju nismo prihvatili ponude zbog ponudbenih cijena, kazao je ministar.    

Građevinarima najveći izazov cijene 

Predsjednik Udruženja graditeljstva HGK Sanjin Purić rekao je da građevinare prvenstveno muči planiranje obnove, kako bi mogli planirati resurse i ljude. Istaknuo je, međutim i da je od ministra Bačića nedavno dobio planove za nekoliko mjeseci unaprijed. Građevinarima su danas, naveo je Purić, najveći izazov cijene materijala na tržištu, kao i nedostatak radnika koje traže po cijelom svijetu.

Smatra da hrvatski građevinski sektor ima potencijal odraditi obnovu potresom oštećenih građevina.

Planiranja važnija no ikad 

Stoga je planiranje kod građevinskih tvrtki, pogotovo kod angažmana stranih radnika, važnije no ikad, poručuju iz HGK.

- Svaka od njih je spremna izdvojiti dio svojih kapaciteta kako bi ta obnova bila brža i kako bi se ljudi što prije vratili u svoje domove, ali ja uvijek naglašavam građevina i ugovori o građenju su nešto što traje i što se ne može napraviti u jedan dan, kazala je Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet.

Predsjednik Komore ističe da je potrebno učiniti sve kako bi se u obnovu uključilo što više domaćih tvrtki.

- Da se proces obnove ubrza, da se napravi što kvalitetnije, da se uključi što više hrvatskog građevinskog materijala i svih ostalih materijala koji trebaju, da se što više uključi, a opet uvažavajući Zakon o obnovi, što više hrvatskih tvrtki, kazao je Luka Burilović, predsjednik HGK.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!