Branko Bačić: Do kraja lipnja mogli bismo iskoristiti milijardu eura

26.04.2023.

08:24

Autor: B.B.B./DJH/HTV/IMS

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: HTV/IMS / HTV/IMS

Obnova nakon potresa je ubrzana, kojim se tempom i gdje najviše gradi, obnavljaju li se podjednako javni i privatni objekti, kako je prihvaćena samoobnova, samo su neka pitanja na koja je odgovorio ministar Branko Bačić.

Gdje se najviše gradi?


- Ja bih obnovu podijelio u dva segmenta, prvi se odnosi na obnovu javnih zgrada, odnosno zgrada javne namjene i javnu infrastrukturu, rekao je ministar Branko Bačić, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

- Kada o tome govorim, u svakom slučaju je grad Zagreb najveće gradilište jer se cjelokupna obnova javnih zgrada financira iz europskih fondova solidarnosti, još 64 dana imamo za potrošiti sav novac iz tog fonda, naglašava ministar.

Osvrnuo se i na obnovu kada su u pitanju pojedinačne zgrade.

- Kada je u pitanju obnova pojedinačnih zgrada, onda je tu Banovnina, Petrinja, Glina, to su prostori gdje se najviše gradi.

Ministar je dodao da je do sada iskorišteno oko 80% sredstava iz europskog fonda solidarnosti. Vjeruje da će Hrvatska uspjeti iskoristiti sva sredstva.

- Pa, dinamikom koju smo uspjeli uhvatiti u proteklih nekoliko mjeseci, realno je očekivati, da bismo mogli do kraja lipnja iskoristiti milijardu eura. Ostalo nam je za utrošiti 230 milijuna eura.

Tijek radova i (ne)legalna izgradnja


- Izmijenili smo zakon o obnovi u veljači, tim smo zakonom smanjili proceduru i količinu potrebne dokumentacije, na taj smo način ubrzali donošenje rješenja o obnovi.

Ministar se osvrnuo i na pojavu nelegalne gradnje.

- Nije svaka gradnja bez građevinske dozvole nelegalna. Postojeći zakon podrazumijeva da je u vrijeme prirodnih katastrofa moguće graditi bez dozvole. Mi smo olakšali pristupanje gradnji. Na području Sisačko-moslavačke županije  sagradit ćemo 35 stambenih zgrada.

Kao poseban problem istaknuto je stanje na tržištu građevinskog rada.

- To je problem koji je pred nama i nadam se da će biti riješen poslije 30. lipnja. Najveće građevinske firme prezauzete su, obnavljaju javne zgrade, u ovom trenutku nije moguće angažirati ih na nekim drugim projektima. Mi smo u ovom trenutku na području obnove angažirali dvjestotinjak tvrtki s 10.000 radnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!