10:04 / 25.07.2019.

Autor: HRT

Doček uz najviše vojne počasti

-

-

Foto: - / -

Dvojica naših vojnika koji su u napadu teže ranjeni u domovinu bi, na nastavak liječenja, mogli stići za desetak dana.
Lijes s tijelom 27-godišnjeg Josipa Briškog, hrvatskog vojnika poginulog u samoubilačkom terorističkom napadu u Afganistanu, sutra ujutro stići će u Hrvatsku. Bit će dočekan uz najviše vojne počasti. Dvojica naših vojnika koji su u napadu teže ranjeni u domovinu bi, na nastavak liječenja, mogli stići za desetak dana.General Boris Zdilar, glavni inspektor HV-a, novinare je izvijestio o stanju dvojice preživjelih hrvatskih vojnika, stradalih jučer u NATO misiji potpore miru "Resolute Support" u Afganistanu.

-  Vojnik koji je nastradao više, koji ima multifragmentalnu frakturu natkoljenične kosti na više mjesta, je stabilno. On ima i ozljede od eksplozije, tako da se u ovom stanju ne može transportirati za Hrvatsku. Drugi ranjeni vojnik je dobro, to je samo ruka, podlaktica, i bit će dobro - rekao je.Ministar obrane Damir Krstičević najavio je na današjoj sjednici Vlade da bi tijelo iz Afganistana već sutra ujutro trebalo biti u Hrvatskoj. Na Plesu će se organizirati doček, poslije komemoracija, a u subotu u dogovoru s obitelji i pogreb poginulog skupnika Josipa Briškog.Tijelo pokojnog pripadnika Hrvatske vojske Josipa Briškog je trenutno u bolnici u Bagramu, ono će se tamo pripremiti za transport. Zapovjednik hrvatskog kontingenta u Bagramu dogovara transport preko savezničkih snaga. Najvjerojatnije će preko američke vojske biti izvršen transport direktno prema Zagrebu. Točno vrijeme kada još uvijek nije poznato, međutim bit će to vrlo brzo, izjavio je novinarima zapovjednik Zapovjednog operativnog zapovjedništva GS OS RH brigadni general Krešo Tuškan.

- Kada tijelo dođe u Hrvatsku, Ministarstvo obrane ima obrednik za takvu vrstu događaja. Na Plesu će biti organiziran svečani doček s vojnom svečanosti, s vojnim postrojem, s obitelji. I poslije toga će tijelo biti dalje transportirano dalje na Zavod za sudsku medicinu, dodao je Tuškan. Na pitanje ima li dan kasnije nešto više saznanja o napadu u kojemu je su ozlijeđena tri pripadnika Hrvatske vojske, od kojih je jedan podlijegao ozljedama, a druga dvojica su teško ozlijeđena, rekao je kako nemaju konkretnijih novih saznanja.- Istraga je u tijeku i informirat ćemo vas o završnim rezultatima - rekao je. Dodao je ipak i kako je riječ o sasvim sigurno pomno planiranoj operaciji od strane napadača. Međutim mislim da nikako nisu meta bile hrvatske, nego koalicijske snage. Mjesto je pogodno za takav tip zadaće jer je prometno i veliki broj koalicijskih snaga koristi tu cestu - rekao je.

Je li stradali hrvatski vojnik imao kacigu?

- Postoje pravila kako se nosi zaštitna oprema. Oni se nalaze u blindiranim vozilima. Tamo službe sigurnosti NATO-a određuju stupnjeve rizika i prema tome se određuje i weapon code i dress code. Weapon code određuje koja vrsta oružja se nosi i u kojem je stupnju spremnosti to oružje. Dress code je kod koji određuje koja zaštitna oprema se nosi u kojem trenutku. To je također dio istrage, da se točno utvrdi koji je bio weapon i dress kod - rekao je, dodavši kako su prema svim dosadašnjim saznanjima poštivana sva pravila.

Knjiga žalosti za Josipa Briškog otvorena u MORH-u

U MORH-u je otvorena knjiga žalosti. Radni dan u vojarnama u Hrvatskoj i diljem svijeta, u misijama i operacijama u kojoj sudjeluju hrvatski vojnici, počeo je minutom šutnje. Ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu hrvatska zastava spuštena je na pola koplja.

- Dragi i poštovani Josipe, hrabro i časno otišao si uz rame najvećih velikana i ratnika. Hvala ti za vjernost Domovini i za beskrajnu odanost Hrvatskoj vojsci. Zauvijek ćeš biti u mislima i srcu svakog hrvatskog vojnika", napisao je u knjigu žalosti ministar Damir Krstičević.

U knjigu žalosti poslijepodne se upisala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja poručuje da je razgovarala s obiteljima svih nastradalih vojnika. "Nadam se da će se obratiti nama kad god to bude potrebno i ja sam uvjerena da će ministarstvo obrane brinuti i o supruzi i  mladom sinu, poručila je.

Od vojnika Josipa Briškog oprostio se i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov.- Današnji dan počeli smo otvaranjem Knjige žalosti i upisom dojmova nas vojnika, kao i minutom šutnje počasti našem Josipu. U mislima smo s njegovom obitelji, kao i našim ranjenim pripadnicima u misiji u Afganistanu, istaknuo je i poručio da će se Hrvatska vojska sjećati Josipa Briškog kao dobrog i hrabrog vojnika koji je ostavio trag u misijama i operacijama u kojima sudjeluje Hrvatska vojska.

- Svi u Hrvatskoj vojsci smo mu na tome zahvalni. On je, nažalost, prva žrtva od kada Hrvatska vojska sudjeluje i misijama i operacijama - rekao je.U Knjigu žalosti upisali su se i glavni direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Krešo Tuškan, državni tajnici Ministarstva obrane Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, načelnici Uprava Glavnog stožera OSRH te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Hajduković: Treba razmotriti gdje slati vojnike

Međunarodni tajnik SDP-a Domagoj Hajduković izrazio je sućut obitelji hrvatskog vojnika Josipa Briškog koji je poginuo u Afganistanu, te poželio brz oporavak dvojici ozlijeđenih vojnika, kao i sigurnost čitavom hrvatskom kontingentu koji sudjeluje u misiji NATO-a. Potrebnim drži da se razmotri broj vojnika koji sudjeluju u misijama jer, naglasio je, nije isto šalju li se vojnici u Latviju ili Afganistan. Zaključio je kako se Hrvatska ne bi smjela povlačiti iz NATO misija, pogotovo ne svih jer je kao saveznik preuzela određene obaveze, ali treba razmotriti u kojem broju i gdje šalje svoje vojnike.

Josip Briški iz Zagreba, pripadnik 10. hrvatskog kontingenta NATO misije potpore miru "Resolute Support", preminuo je, podsjetimo, u srijedu oko podneva od teških ozljeda opasnih po život zadobivenih tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu. Briški je u Hrvatsku vojsku pristupio u studenom 2014., a od 1. rujna 2016. pripadnik je Zapovjedništva specijalnih snaga. U Afganistanu je bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga i to je bila prva međunarodna misija u kojoj je sudjelovao. Oženjen je i ima jednogodišnjeg sina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!