Dokumentarni film u sjećanje na vukovarsku Majku hrabrost

17.11.2021.

16:58

Autor: Goran Damjanić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Kata Šoljić

Kata Šoljić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Žrtve grada heroja ovih se dana sjeća cijela Hrvatska, a o njegovim je znanim i neznanim junacima još mnogo neispričanih priča. Jedna filmska posvećena junakinji - Kati Šoljić, predstavljena je u varaždinskoj gradskoj knjižnici. 

Ime Kate Šoljić možda je manje poznato mlađim generacijama, no strašna je činjenica da je u Domovinskom ratu izgubila četvoricu sinova.

- Kata Šoljić je simbol hrvatskog Domovinskog rata, a pogotovo majki koje su izgubile svoju djecu, kaže Mladen Pavković, autor filma.

Autor filma Mladen Pavković, novinar, publicist i sam hrvatski branitelj, s Katom Šoljić bio je blizak. Iz njihova odnosa i suradnje proizašle su dvije knjige te nekoliko kraćih filmova.

- Kada smo snimili film i majci Kati ga prikazali, ona je plakala kao da je znala da odlazi. Bila ja je neki način i tužna i sretna da odlazi što će iz nje nešto ostati, kaže Pavković.

Vukovarska Majka hrabrost nije s nama već 13 godina. Otišla je svojim sinovima koje je neopisivo voljela, ali i na čiju je žrtvu bila toliko ponosna.

- Tim svojim odnosom prema žrtvi koju je ona dala, kako je to pokazivala, preživljavala, mislim da moramo svi učiti od nje, kaže Zdravko Jakop, brigadni general, državni tajnik u Ministarstvu obrane.

- Ja bih mogao reći da je Kata Šoljić majka svih branitelja Hrvatske, bez nekakve patetike. Kao da se u nju slila sva tuga svih majki i onih koji su ostali bez svojih najmilijih, kaže Ivan Hranj, Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Niko, Ivo, Mijo i Mato. Četvorica hrabrih vitezova, ali i ožiljaka na srcu bake Kate. Unatoč tišini i boli koja je ostala, njezine riječi odzvanjaju i nakon 30 godina: „Ni jednog tijela, ni jednog groba nad kojim bih zaplakala. No, moji sinovi svoje živote nisu dali uzalud. Ostali su da brane svoj grad, takvi su bili moji sinovi."


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!