Pravoslavni je Badnjak

06.01.2022.

16:50

Autor: Goran Damjanić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Pravoslavni je Badnjak

Pravoslavni je Badnjak

Foto: Goran Damjanić / HRT

Pravoslavni je Badnjak, dan uoči Božića prema julijanskom kalendaru. Koji su običaji na Badnjak te kako izgleda priprema za Božić u jednoj varaždinskoj obitelji, provjerila je ekipa HRT-a. 

Galerija
Pravoslavni je Badnjak, Foto: Goran Damjanić/HRT
Pravoslavni je Badnjak, Foto: Goran Damjanić/HRTPravoslavni je Badnjak, Foto: Goran Damjanić/HRT

Molitvom i pjesmom ''Božićnog tropara'' u obitelj Pilinger iz Varaždina počinje proslava Badnjaka.

- Pripremamo se tako da se pozdravljamo s "Hristos se rodi! Zaista se rodi!". Ovih dana se ništa fizički ne radi, pripremamo se za najradosniji praznik rođenja Spasitelja, govori otac Uglješa Pilinger, varaždinski paroh.

Dvanaestogodišnja Damjana kao najmlađi član obitelji u kuću unosi granu hrasta. Polaže je na sijeno kako bi se kitio Božić. 

- Na zapadnom svijetu se stavlja bor, a kod nas hrast. Ima istu simboliku, jer ta dva drveta rastu najviše u visinu, znači simbolika je otkupljenje ili dolazak Bogomladenca, otkupitelja grijeha nas palih, objašnjava otac Pilinger.

Pravoslavni vjernici od kraja studenoga suzdržavaju se od mesa. Stoga se raduju pripremi božićne hrane.

- Česnicu pravimo. To je kruh koji stavljamo na stol i taj kruh držimo mjesec dana u našoj kući, govori Koviljka Pilinger.

Ipak, hrana je u drugom planu. Dolazak Božića u kući Pilinger ima veći smisao.

- Kako trebamo servisirati svoj auto, tako trebamo servisirati i svoju dušu, a to možemo samo kroz molitvu i u crkvi, naglašava.

Obiteljska toplina i vjernički život pokretači su ove varaždinske obitelji iz koje potječe već drugi naraštaj pravoslavnih svećenika.

- Ja sam ponosan na ovaj grad i mislim da je uzor i za našu državu i za cijeli svijet kako se može u multietničnosti živjeti i običaje poštivati, istaknuo je varaždinski paroh.

Slaveći svoje i poštujući tuđe, obitelj Pilinger zajedno s prijateljima iščekuje najradosniji kršćanski blagdan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!