Dolenec predstavila paket 'Vrtići za sve', upisi kreću 24. svibnja

22.05.2023.

12:47

Autor: M.M./Hina/HRT

Danijela Dolenec, arhivska fotografija

Danijela Dolenec, arhivska fotografija

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je u ponedjeljak da će upisi u vrtiće biti od 24. svibnja do 5. lipnja rekavši da ove jeseni još neće biti ostvarena univerzalna dostupnost vrtića u Zagrebu, ali već slijedeće godine bit će puno povoljnija situacija.

- Naš cilj da osiguramo univerzalnu dostupnost vrtića neće biti ostvaren ove jeseni jer će još uvijek biti veći broj zahtjeva od mogućnosti upisa. Ali već slijedeće godine trebali bi imati puno povoljniju situaciju, a kroz dvije godine procjenjujemo da će biti mjesta za svako dijete, rekla je Danijela Dolenec na otvorenju područnog objekta Dječjeg vrtića Sesvete u Kašini.

Uvođenje pomoćnih radnika u svakoj jasličkoj skupini


Dolenec je predstavljajući paket 'Vrtići za sve', koji obuhvaća šest mjera, među kojima izgradnju, dogradnju i prenamjenu novih vrtića, istaknula da je trenutno još pet vrtića u izgradnji. Dva vrtića su u nabavi izvođača, još četiri projekta su na ishođenju dozvole, što je korak prije nabave izvođača. Još desetak njih Grad namjerava prijaviti na novi poziv NPOO-a, koji je bio najavljivan za prvi kvartal, no još nije objavljen.

Dolenec je najavila da će Zagreb u idućih godinu dana raspisati 550 natječaja za stalna radna mjesta u vrtićima, čime se želi omogućiti zaposlenicima koji u vrtićima rade na određeno vrijeme ugovore za stalni radni odnos. Također, Grad će u sklopu mjera osigurati u svakoj jasličkoj skupini uvođenje pomoćnih radnika za njegu, skrb i pratnju.

Jasličke grupe su najzahtjevnije jer Državni pedagoški standard zahtijeva da su manje. Uvođenjem te mjere grupe će smjeti biti veće, tako da će prema standardu moći biti iznad 12 djece u grupi.

Povećanje subvencije privatnim i vjerskim vrtićima


Dolenec je istaknula da će se izmjenom programa javnih potreba omogućiti povećanje subvencije privatnim i vjerskim vrtićima za 20 eura po djetetu, s time da su od tih vrtića tražili da ne dižu cijene.

Vezano za mjeru prelaska djece predškolske dobi u osnovne škole, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš kazao je da postoji zakonska mogućnost da se predškolski odgoj, odnosno godina prije polaska u osnovnu školu, izvodi u objektima osnovnih škola.

- To je zakonska mogućnost, Zagreb u ovom trenutku to ne provodi nego samo razgovara s Ministarstvom znanosti i obrazovanja da vidi je li moguće i na koji način, naglasio je.

Što se tiče povećanja materijalnih prava zaposlenima u vrtićima, Dolenec je podsjetila na kolektivni ugovor kojim je osnovica povećana za 4,5 posto i prvi put uvedeno pravo toplog obroka u maksimalnom neoporezivom iznosu, što znači još 500 kuna mjesečno na plaću. Dodatkom ugovoru iz travnja ugovoreno je povećanje plaće za šest posto, što kreće krajem lipnja.


Ne zna se koliki će biti interes korisnika mjera roditelj odgojitelj


Također, među mjerama je i trajni javni poziv za zakup da bi pronašli adekvatne gradske prostore. Dolenec nije željela komentirati moguće ishode ovogodišnjih upisa, no istaknula je da će biti izazovni jer je, kaže, izmjenama zakona sada obveza da prednost imaju djeca sa četiri godine i više. 

Postoji, kaže, i nepoznanica koliki će biti interes korisnika mjera roditelj odgojitelj s obzirom da su izmjenama te mjere omogućili ostanak u mjeri, ali i upis u vrtić. "Ima ih oko 3000, ali ne znamo koliki je njihov interes", dodala je.

HURO: Zagreb onemogućuje žalbe za neupisanu djecu 


Hrvatska udruga roditelja (HURO) odgojitelja ocijenila je da u skladu sa zakonom nije novi Pravilnik o upisu djece u vrtiće u Zagrebu, jer se roditelji neupisane djece više ne mogu žaliti Upravnom vijeću vrtića, nego će odluka ravnatelja biti konačna te traži uvođenje novčane naknade za svako neupisano dijete.

Pročelnik zagrebačkog ureda za predškolski odgoj i obrazovanje ovih je dana dao blagoslov na vrtićki pravni akt Pravilnik o upisu djece, čiji čl. 22. i 23. po novome zaobilaze temeljni akt, (Statut vrtića koji jest u skladu sa zakonom) u dijelu kako će se nezadovoljni roditelji putem prigovora obraćati ravnateljima, a ne kao do sada putem žalbi Upravnom vijeću vrtića, priopćio je HURO.

Prema tome bi roditelji u daljnjem postupku očito trebali dizati sudske tužbe protiv ravnatelja vrtića, upozorava udruga koja ističe i da novi Pravilnik nije u skladu ni sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju (čl.35).

- Uočavamo poveznicu kako se i u situaciji oko mjere roditelj odgojitelj gradonačelnik odlučio da korisnici na nova, zakonski upitna rješenja, pišu prigovore, da je gradonačelnikova odluka konačna, te su korisnici prisiljeni pravdu dalje potražiti na sudu, istaknuto je, uz ostalo, u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!