Povećani pritisak na dječje vrtiće u Zagrebu - kapaciteta nema dovoljno

05.03.2023.

19:49

Autor: Ante Raić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Povećani pritisak na dječje vrtiće

Povećani pritisak na dječje vrtiće

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Presuda Visokog upravnog suda Republike Hrvatske u korist Grada Zagreba, kojom je drastično smanjen iznos naknade roditeljima odgojiteljima, nedvojbeno će znatno povećati pritisak na gradske vrtiće. Procjenjuje se da će broj prijava za upise porasti za čak tri tisuće, a unatoč gradnji novih vrtića - kapaciteti su i dalje nedostatni.


Gorana Pršić majka je troje djece, sljedeći tjedan na svijet će donijeti i četvrto. Za dvoipolgodišnjeg sina - mjesta u gradskom vrtiću nije bilo, pa mora u susjedno naselje u privatni vrtić.

- Čekam četvrto dijete, koje bi isto trebalo ići u jaslice, međutim ni stariji nije upao, pa ne znam kakva će bit situacija s četvrtim djetetom, kaže Gorana Pršir, Odranski Obrež.

U naselju Odranski Obrež 400-injak je kućanstava s oko 1500 ljudi. Djece je mnogo, u tijeku su radovi na područnom objektu vrtića koji bi trebao biti dovršen do jeseni.

- Došli smo do jednog djelomičnog, polovičnog rješenja. Znači mi ćemo dobit vrtić za tri skupine, 44-ero djece, 12 jasličkih i 32 vrtićkih, što nama nije dostatno, kaže Marina Pucević, vijećnica u Vijeću Gradske četvrti Brezovica.

Iz mjerodavnog Gradskog ureda kažu da je gradnja novih objekata jedan od osam načina kojima će pokušati odgovoriti na povećan interes za upis. Očekuje se da će prijava biti i do 3 tisuće više nego prošle godine, ponajprije zbog dosadašnjih korisnika mjere roditelj odgojitelj.

- Pored dogradnje vrtića i izgradnje novih, imamo prenamjenu mjesnih odbora, imamo javni poziv za privatne pružatelje usluga, imamo dva trenutno poziva na stolu, i još pet drugih mjera na stolu za proširenje kapaciteta. Očekujemo da ćemo između 500 i 1000 mjesta povrh kapaciteta ranije uspjeti ostvariti, kaže Luka Juroš, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.

U udruzi odgojitelja u zaštiti prava djeteta u vrtiću "Sidro" pitaju se tko će u tim ustanovama raditi. Odgojitelja nema dovoljno, često se zapošljavalju na određeno vrijeme, a s fakulteta ih svake godine dolazi oko stotinu.

- Izašle su izmjene i dopuna Zakona o radu koji omogućava zapošljavanje odgojitelja koji su već dugo godina u sustavu na ugovorima na određeno. Kada se otvore novi objekti, nove skupine, trebat ćemo odgojitelje, a odgojitelja - nema. Ljudi odlaze iz struke, a ovo je jedini način da zadržimo te ljude kako bi nam imao tko raditi u tim skupinama, kaže Nadina Đuretić, potpredsjednica udruge "Sidro".

No, pravu sliku stanja i potreba u zagrebačkim gradskim vrtićima saznat ćemo početkom svibnja, kada počne postupak upisa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!